Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Часове преди изслушването на Кристалина Георгиева-какво ще се случи?

Министър-председателят Бойко Борисов и сегашният кандидат за български еврокомисар Кристалина Георгиева на бизнес форум в София през ноември 2009г.
Снимка: BGNES

Днес следобед се очаква да бъде преодоляно последното препятствие пред Европейската комисия /ЕК/ на Жозе Барозу. За съжаление, както знаем, това препятствие беше България и нейният неуспял кандидат за еврокомисар Румяна Желева. За нейния ресор - Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи сега ще се представи Кристалина Георгиева - с безупречния си авторитет на вицепрезидент на Световната банка.
Според Георги Готев от изданието "Euroactive" след като съставянето на новата комисия закъсня с три месеца заради процеса по ратифицирането на договора от Лисабон, проблемът с Румяна Желева е дошъл "като капак". Този случай е и един от първите, в който Европейският парламент е показал новата си сила, дадена му от Лисабонския договор, каза Готев. Според анализатора: "В идните пет години ще бъдем свидетели на много случаи, в които парламентът ще показва мускули". Според Готев по най-общи представи новата кандидатура на България е много добра, но тя трябва да мине тежкия тричасов изпит. Според Готев при всички случаи към Кристалина Георгиева ще бъдат зададени трудни въпроси, като един от възможните варианти е въпроси за кризата в Хаити. Според Готев има опасност Георгиева, искайки да убеди аудиторията, че познава темата, да създаде впечатлението, че иска да засенчи външния министър баронеса Аштън. "Това нещо няма да се хареса на мнозина", предупреди Готев.

В звуковия файл можете да чуете и коментара на Никола Миладинов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени