Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соломон Паси: Кристалина Георгиева се справи перфектно

Българският кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева се справи много добре на изслушването в европарламента, според повечето анализатори
Снимка: EPA/BGNES

"Смятам, че госпожа Кристалина Георгиева се справи перфектно." Това каза в предаването "Нещо повече" на "Хоризонт" бившият външен министър Соломон Паси.

Според Паси първият извод от днешното изслушване на кандидата за български еврокомисар е, че България има качествени кандидати, които могат да представляват страната добре. На второ място за пръв път си е проличало колко е важен ресорът, който поема Кристалина Георгиева. "Като човек, който има опит в тази работа и от Съвета за сигурност на ООН, и от председателството ми на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ мога да кажа, че това е един изключително отговорен и перспективен ресор с много големи хоризонти пред Европейският съюз".

Според политолога Владимир Шопов, Кристалина Георгиева е права, че в момента става въпрос за изграждане на една съвсем различна и нова външна политика на Европейския съюз /ЕС/, която има много компоненти, които се изграждат в момента и започват да бъдат поставяни един до друг. "Самият факт, че на практика ще имаме четири комисари, които ще се занимават с външите измерения на присъствието на ЕС показва, че това е политика, която трябва да се изгради през следващите години." Според Шопов Георгиева е успяла да покаже каузата в тази европейска политика. "Мисля, че това беше моментът, в който тя изцяло успя да убеди и да спечели на своя страна евродепутатите., каза Шопов.

 

/Л.Ц./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени