Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Младенов ще представи официално новия си екип

Министърът на външните работи Николай Младенов ще представи официално новия си екип, след като на 27 януари пое поста от подалата оставка Румяна Желева.

Вчера правителството одобри една от първите реформи на Младенов – в министерството му се обособява кризисен център, който ще организира работата при кризисни ситуации с български граждани в чужбина.

Една от основните промени в екипа на Николай Младенов е свързана с новия глас на външното министерство. Очаква се той да бъде на дама. По предварителна информация това ще е Весела Чернева – експерт по европейска политика, идваща от неправителствения сектор. Досега Чернева беше директор на софийския клон на международната организация „Европейски съвет за външна политика” – авторитетен мозъчен тръст за анализи за Европейския съюз. Весела Чернева заменя на поста досегашния говорител на министерството Драговест Горанов, назначен в края на мандата на външния министър от левицата Ивайло Калфин.

Шеф на политическия кабинет на Николай Младенов ще бъде бившият ни посланик в Ирак Валери Рачев, който работеше заедно с него и досега в Министерството на отбраната. Освен дипломатически, Рачев има и голям опит във военните дела, тъй като има 30-годишна кариера в армията.

Иначе в кабинета остават да работят досегашните зам.-министри Марин Райков, Константин Димитров и Милен Люцканов. От военното министерство Младенов включва в екипа си още няколко съветници. По-късно днес ще станат ясни и останалите промени във външното ведомство.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна