Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Замразяват се масовите съкращения в българските посолства

Замразяват се масовите съкращения на служители в българските посолства, предприети от бившия външен министър Румяна Желева. Това обяви нейният наследник на поста Николай Младенов, представяйки официално новия си екип, с който ще работи в министерството.

Николай Младенов въвежда специален кризисен център в МВнР, който ще следи денонощно за българи в чужбина, които са в беда. Звеното засега е от пет човека. Ще е на пряко подчинение на постоянния секретар на министерството Максим Гайтанджиев и има амбицията да подобри ефективността на българската държава при кризисни ситуации като тази с потъването на кораба в Охридското езеро.

Реформата в министерството включва и закриване на някои посолства и преструктуриране на дирекции. Скоро ще има и предложения за нови посланици в ключови столици като Анкара, Париж и Вашингтон. Николай Младенов отрече да се е обсъждало назначаването на Румяна Желева на дипломатически пост. Той обеща още открит подход пред обществото.

И ако някой смята, че ситуацията, характерна за времето на Студената война, в която и външната политика, и отбраната са били изолирани от общественото мнение, капсулирани в един свят, който не е бил длъжен да обяснява действията си на обществото, на хората, които плащат данъците си, за да работим ние, този свят отдавна е свършил., посочи Младенов.

Новият говорител на МВнР Весела Чернева, експерт по европейска политика от неправителствения сектор и бивш кадър на министерството, заяви:

В някакъв смисъл моята кентавърска роля на половин външно министерство, половин от мен, част от вас, се надявам да бъде подкрепена и от вас. Много ще разчитам също така и на вашата коректност и се надявам да работим добре.

Приоритети на новия екип остават членството в Шенген и еврозоната, както и връзките с балканските страни.

По публикацията работи: Никола Миладинов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна