Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов: "Октоподът" е сраснал с държавния апарат

В предаването "Преди всички" министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов каза, че "Октопода" е сраснал с държавния апарат. Той пропомни, че срещу 4 служители на вътрешното министерство има образувани дисциплинарни производства във връзка с нашумялата акция. "Има служители, които са осъществявали нерегламентирана комуникация с хора от структурите на "Октопода".

" За мен е по-важно да очистим и останалите институции от пипалата на октопода, защото смятам, че тепърва предстоят тежките дни и тежките месеци за пречистването, както на охранителната, така и на съдебната система, което за мен е изключително важно, но ще бъде и много болезнено", допълни Цветан Цветанов.

Министърът на вътрешните работи каза, че целта е да се промени самият стил на работа на онституциите, но това минава през пречистване и че "по-добрите в съдебната система ще победят лошите".

На въпрос дали тази воля може да е толкова голяма, че да застигне един бивш главен прокурор, Цветанов каза : "Всичко е възможно, въпрос на доказване."

По повод задържането с постоянна мярка на Алексей Петров, Цветанов каза, че е възможно да се окаже, че той "има проблеми със здравния си статус и да потърси лечение".

Министърът каза още, че всеки ден има хора, които са се допирали до "Октопода" и споделят за това пред полицията.

На въпрос дали има нещо лично в начина, по който подхожда към случая "Октопод" Цветан Цветанов каза: "Мога да ви уверя, че с колегите работим изцяло на принципна основа и мога да ви уверя, че няма как, който и да е да мобилизира толкова ресурс, да убеди служителите от ДАНС и Прокуратурата. Всичко е с план за действие, с мероприятия, които се провеждат и в тази посока доказателствата са били достатъчно, за да прибегнем към задържането на Алексей Петров и компания."

От два месеца служба "Вътрешна сигурност" в МВР  и "Гранична полиция" работят по сигнали за служители, които подпомагат извеждането от страната на хора, които имат ограничителни мерки от МВР или от съда, съобщи още вътрешният министър. Снощи служител на Гранична полиция и таксиметров шофьор са се опитали да изведат човек с ограничителна мярка и са задържани.

През тази нощ е проведена и специализирана операция срещу разпространителите на наркотици, каза още вътрешният министър. В резултат на акцията са задържани 4 кг. марихуана, 2 кг. амфетамин и малки дози кокаин и хероин.

/Л.Ц./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна