Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Георги Първанов заминава на тридневна визита в Белгия и Люксембург

Президентът Георги Първанов заминава на тридневна работна визита в Белгия и Люксембург. Предстоят му срещи с държавните и правителствени ръководители на двете страни, както и с еврокомисари и ръководителите на трите основни европейски институции.

След пауза от две години и половина българският президент отново идва в Брюксел, този път не за да открива изложба, а за да разговаря с тримата големи в европейската политика – председателите на Европейската комисия, Европейския парламент и Европейския съвет. Очаква се насрочените за утре срещи на Георги Първанов с Жозе Барозу, Йежи Бузек и Херман ван Ромпой да бъдат посветени на имиджа на България в ЕС, аспирациите на страната ни към Еврозоната и Шенгенското пространство, както и на актуалния план Европа 2020, който си поставя за цел максимален икономически растеж чрез повече работни места и по-зелена икономика.

Други теми ще бъдат енергетиката и промените в климата, за които още днес държавният глава ще разговаря с ресорните комисари Гюнтер Йотингер и Кони Хедегард. Също днес той има насрочена среща и с българския еврокомисар Кристалина Георгиева. По-рано през деня президентът Първанов ще направи петата си по ред аудиенция при краля на Белгия Алберт ІІ.

Последния ден от визитата си Георги Първанов ще посвети на разговори по двустранни теми първо с премиера на Белгия Ив Льотерм, а после и с колегата му от Люксембург Жан Клод Юнкер. Сред въпросите, които ще се обсъждат на тези разговори, са инвестициите у нас и възможностите за достъп на България до трудовите пазари на двете страни.

Преди да отпътува обратно за България, президентът ще открие барелеф на светите братя Кирил и Методий в знакова за страната ни сграда – Ноймюстерското абатство в Люксембург, където през пролетта на 2005 г. беше подписан договорът за присъединяването ни към ЕС.

Министър Николай Младенов, който ще бъде част от делегацията на президента при срещите му в Белгия и Люксембург, за първи днес ще участва в Съвет на външните министри на страните от ЕС. Очаква се на заседанието да бъде обсъдена европейската помощ за Хаити, дни преди българският еврокомисар Кристалина Георгиева да отпътува за разрушената от земетресение държава.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна