Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имат ли алтернатива руско-българските енергийни проекти?

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков (д) се срещна на 19 февруари с министъра на енергетиката на Русия Сергей Шматко (с) по повод избора на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене". На снимката също е и генералният директор на „Росатом” Сергей Кириенко (л)
Снимка: БГНЕС

В момента АЕЦ"Белене" е безалтернативен проект, още повече, че предложението за изграждане на нов блок в "Козлодуй" е прекалено екстравагантно в този момент. Това каза в предаването "12+3" бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Според него не е ясно нито какъв тип ще бъде новата мощност в "Козлодуй", нито пък се знае дали там въобще може да бъде направен нов атомен блок. Овчаров каза, че не е ясно също какво прави българското правителство по общите руско-български енергийни проекти в последните 6 месеца, така както не е било ясно какво е правило и предишното българско правителство, особено последните година, година и половина. "Сами ще трябва да решим дали тези проекти трябва да се случат", каза бившият министър.
По повод противоборствата на американски и руски интереси в енергетиката Овчаров уточни , че няма голям проект в българската енергетика през последните 15 години, който да не е спряко свързан със САЩ- "като започнете с реконструкцията и модернизацията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ"Козлодуй" - проект, който струва почти 500 млн.евро., ТЕЦ "Марица-Изток 1", ТЕЦ "Марица-Изток 3".

"Не знам по какъв начин едно предложение може да бъде загробващо, каза Овчаров по повод предложения от Русия заем за изграждане на АЕЦ "Белене" в размер на 2 млрд. евро".

"7 и 8 блок в "Козлодуй" могат да бъдат изградени, но ми се струва, че ще бъде прекалено голяма крачката, която искаме да направим", дъпълни Румен Овчаров. Основният му аргумент е, че 2000 мегавата в "Белене" плюс още 2000 в "Козлодуй" - общо 4000 мегавата нови мощности плюс още 700, които очакваме догодина да бъдат въведени в експлоатация в ТЕЦ "Марица-Изток 1", т.е. нови 5000 мегавата  - това е твърде много за регион като Балканите.


Според Овчаров, обсъждането на идеята за нови блокове в "Козлодуй" много прилича на това, което се е обсъждало при затварянето на старите мощности в централата: " Ще спрем 1 и 2 блок на АЕЦ "Козлодуй", но ще спасим 3-и и 4-и, нали помните, че така беше по времето на Милко Ковачев и Миглена Кунева. Малко по-късно, когато минаха партньорските проверки - "Няма да можем да спасим 3-и 4-и блок, ще трябва да ги спираме, но ще започнем работа по АЕЦ "Белене". А сега?- "Белене нещо не ни харесва, дайте ще правим 7-и и 8-и блок. В крайна сметка виждате, че нещата не се случват така, както се приказва. "

Овчаров припомни, че проектът "Белене" си има финансов консултант и това е "Делойт и Туш". Той каза, че винаги е защитавал позицията, че компания с мажоритарно българско държавно участие трябва да бъде мажоритарен собственик в Белене.

Според журналиста от в-к "Капитал" Панайот Ангарев посещението на руския енергиен министър Сергей Шматко и на генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко е знак, че България е в центъра на руските енергийни проекти и че Москва бърза техните проекти - Южен поток", "Бургас-Александруполис" и "АЕЦ Белне" да бъдат реализирани възможно най-бързо, след като са получили добро начало при правителството "Станишев".
Според Ангарев България трябва да побърза с изготвянето на енергийната си стратегия. Журналистът допълни, че не може да се говори за различни проекти без да се видят те в контекста на одобрена от всички институции енергийна стратегия.
По повод предложения от Русия заем, Ангарев каза, че все още не е ясно при какви точно условия тези 2 млрд. евро ще бъдат отпуснати на българската страна. За прогнозите на Ангарев за развитието на руските енергийни проекти можете да чуете повече в звуковия файл.

/Л.Ц./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна