Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Мария Куклева: Лекувах дете на 11 месеца с развалени зъби

Снимка: БГНЕС
Първото национално проучване на денталното здраве на подрастващите у нас ще бъде направено по методология на Световната здравна организация (СЗО) в рамките на Националната програма за профилактика на денталното здраве на децата и ще обхване 20 000 деца от 3 възраствови групи - на 6, 12 и 18 години. Програмата си поставя няколко цели: 2 години след старта й да се намали кариесът сред първите постоянни зъби с 50%, 5 години след старта броят на децата на 6-годишна възраст без кариес на зъбите да нарасне от 25% на 35%, а дългосрочните включват 50% от 6-годишните да бъдат със здрави временни и постоянни зъби, 90% от 12-годишните да бъдат със здрави постоянни зъби и 90% от 18-годишните да нямат извадени зъби.
Проучването е една от основните задачи на програмата, заяви в предаването "Хоризонт до обед" доц. д-р Мария Куклева, която е неин национален координатор. "До момента не можем да дадем обективна информация за движението на кариесната статистика, понеже не е извършвано проучване за цялата страна. Освен това нямаме представителна база данни в СЗО", посочи доц. Куклева. Ще бъдат обхванати по 200 деца от всяка целева група в селски и градски райони във всяка област на страната, добави тя.
Според доц. Куклева причините децата в България да имат лошо дентално здраве са комплексни, като основен фактор вероятно е ниската здравна култура на населението като цяло и в частност на родителите, които не посещават своевременно денталните практики. Всяко дете има право на безплатен преглед в рамките на една година, но за съжаление този преглед не се използва за профилактика, а до лекаря се стига чак когато детето има нужда, посочи тя. Първото посещение при лекаря относно здравето на детето трябва да стане още по време на бременността, защото ако майката се заинтересува какво трябва да направи, за да са здрави зъбите на нейното дете и ако изпълнява препоръките, няма да й се наложи да посещава зъболекаря заради проблеми на детето със зъбите, убедена е доц Куклева. Последното лекувано от нея дете е на 11 месеца, като се е наложило да бъдат поставяни пломби на зъбите му.
Какви могат да бъдат причините за толкова ранни дентални проблеми можете да чуете в звуковия файл с интервюто с доц. Мария Куклева.    
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!