Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нараства броят на жертвите при земетресението в Чили

Броят на загиналите в резултат на труса в Чили достигна 300 души. В засегнатите райони от вчерашното опустошително земетресение е обявено извънредно положение. Президентът на Чили - Мишел Бачелет, обяви "състояние на катастрофа" в централната част на страната, но заяви, че правителството не е
искало помощ от други държави.

Американският президент Барак Обама изрази готовността на САЩ да окажат помощ в случай на нужда. Европейският съюз също обяви готовност да изпрати спешна хуманитарна помощ на стойност три милиона евро.

Първите вълни цунами, предизвикани от земетресението в Чили, достигнаха бреговете на Япония, но са много по-малки от очакваните, съобщиха японските власти. Няма данни за щети или пострадали. Разпоредена е евакуация на стотици хиляди жители на ниските зони по източното крайбрежие на страната, заради опасността от евентуални големи вълни. Очакваше се височината на вълните да достигне до три метра.

Слабо цунами е застигнало архипелага Гамбие - част от Френска Полинезия. Не са причинени значителни щети.

Предупреждение от най- ниска степен за цунами по западното крайбрежие на Съединените щати бе отправено към северозападните щати Орегон и Вашингтон, части от Аляска и канадската провинция Британска Колумбия. 

В Русия също бе обявена тревога. Властите обявиха, че очакват вълна до два метра да залее Курилските острови.

Междувременно земните трусове продължават. Земетресение с магнитуд 5,1 бе регистрирано на японския остров Окинава тази сутрин, няма данни за пострадали и разрушения. Проучват се възможностите за риск от цунами.

В Аржентина земетресението с магнитуд 6,1 бе регистрирано в 20 часа българско време снощи. Съобщава се за двама загинали, но информацията е противоречива. Според специалистите от аржентинския Национален сеизмологичен институт, земетресението няма никаква връзка с разрушителния трус с магнитуд 8,8, който стана вчера сутрин в съседно Чили. Те го нарекоха обичайно колебание на земната кора, характерно за тази зона.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени