Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кр. Георгиева: Хаити остава приоритетна страна за ЕС

Хаити е и ще остане приоритет за Европейския съюз, заяви в интервю вчера еврокомисарят за хуманитарната помощ Кристалина Георгиева в края на посещението си в страната, пострадала тежко от земетресението на 12 януари.

Хаити ще остане наш приоритет поради две причини. Първо поради тежестта и последиците на бедствието, сполетяло страната, и защото тази катастрофа е възможност тя да бъде поставена върху по-добра основа за в бъдеще. Макар че основните хуманитарни нужди да са задоволени, остават още предизвикателства, с които да се справим, и сега трябва да концентрираме усилията си върху следващите цели, подчерта Георгиева, която обеща отново да се върне в Хаити.

Срещнах се и разговарях с много хора в лагерите. Сега те разполагат с вода, храна, медицински грижи - може би дори повече, отколкото преди земетресението - но не желаят да живеят в палатки цял живот. Искат да имат по-добри жилища и преди всичко имат нужда от работа, продължи Георгиева. Тя посети временни центрове за настаняване в Порт-о-Пренс и в районите, пострадали от земетресението, което остави без дом над 1,5 млн. души.

След визитата си в Хаити, по време на която се срещна и с президента Рене Превал, Георгиева излетя за съседната Доминиканска република. След това тя ще посети Чили, което също пострада от катастрофално земетресение.

По публикацията работи: Франс прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна