Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Стара Загора внасят иск срещу дължностни лица за обгазяването на града

Председатели на Инициативния комитет срещу обгазяването на Стара Загора внасят в прокуратурата иск срещу длъжностни лица, укрили данни за обгазяването на града в периода 2004-2009 г. Според Йовка Великова от комитета замърсяването не е било само от ТЕЦ „Марица Изток”, но и от газове, отделяни при унищожаване на боеприпаси.

Гражданите в цяла България знаеха, че Стара Загора се обгазява от серен двуокис. Респективно бяха посочени виновниците в лицето на ТЕЦ-овете от комплекса „Марица Изток”. За съжаление, едва миналия месец открихме, че всъщност истинският замърсител на Стара Загора не е бил серния двуокис, а газове, които се отделят при взривяване и унищожаване на боеприпаси. Открихме над 1300 стойности на въглеродни оксиди наднормени. 39 седмици през март 2006 г. старозагорци са имали наднормени стойности във въздуха на въглеродни оксиди, но никой не е информирал населението за това, въпреки действащите нормативни разпоредби. И именно тези данни, както и факти, свързани с увреждане на околната среда, живота и здравето на хората, кринингът, който беше извършен върху децата от Старозагорска област 2006-2008 г., това всичко е приложено към жалбата, която депозираме в прокуратурата, каза Йовка Великова.  Тя напомни, че в Старозагорска област живеят близо 300 хил. души.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от