Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Бенедикт Шестнайсети поднесе извиненията си към католиците в Ирландия

В писмо към католиците в Ирландия папа Бенедикт Шестнайсети поднесе извиненията си на жертвите на случаите на педофилия от страна на ирландски свещеници, съобщиха световните агенции. Главата на Римокатолическата църква изразява своя "срам и разкаяние", както и съчувствието си към страданията на жертвите на скандала.

В писмото си папа Бенедикт подчертава, че виновниците ще бъдат изправени пред правосъдието. Бенедикт Шестнайсети обявява още началото на официално разследване от страна на Ватикана на епархията, духовните семинарии и религиозни ордените в Ирландия, за които са постъпили данни за педофилски практики.

Папа Бенедикт изразява още желанието си да се срещне с някои от жертвите, за да поднесе съчувствието си лично.

Главата на Ирландската католическа църква кардинал Шон Брейди, приветства писмото на папа Бенедикт Шестнайсети и изрази надежда, че то ще доведе до "възраждане" на църквата в Ирландия. "Светият отец ни призовава да се изправим пред бъдещето със смелост и решителност. Никой не си представя, че ще се намери бързо решение на настоящата болезнена ситуация. Но все пак, с постоянство, молитва и съвместна работа в единство, според Светия отец можем да сме уверени, че църквата в Ирландия ще достигне момент на възраждане и духовно обновление."

Думи на кардинал Шон Брейди след обявяване на писмото на папа Бенедикт Шестнайсети към католиците в Ирландия във връзка с педофилския скандал сред свещеници в страната.

Писмото на папа Бенедикт Шестнайсети, в което се изразява срам и съжаление от случаите на педофилия в Ирландската католическа църква е оставило много въпроси без отговор. Това обяви една от групите на жертвите на скандала в Ирландия - "Един от четири" ("One in Four") - малко след обявяването на писмото на главата на Римокатолическата църква.

Изпълнителният директор на групата Мейв Луис заяви, че писмото не разглежда ролята на високопоставените ръководители на църквата и основните притеснения на жертвите. Според Луис писмото се спира прекалено ограничено върху свещениците-извършители без да признава отговорността на Ватикана и високопоставените духовни служители от Ирландската католическа църква за отношението към жертвите и за предоставената защита на виновниците.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - Би Би Си, Франс прес, Ройтерс
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени