Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Попова и председателят на ВАС К. Пенчев коментираха междинния доклад на ЕК за България

В доклада на ЕК има нещо, което се вижда за първи път и то е, че България ясно и категорично проявява воля за реформи в правосъдието и вътрешните работи. Това коментира министърът на правосъдието Маргарита Попова: "Второто нещо, което аз откривам с особено задоволство е, че за първи път Брюксел декларира, че България признава механизма за сътрудничество и проверка като инструмент, който е полезен. Това е ключовият момент, в който ние можем да кажем – имаме доверието на Брюксел. Тук беше ябълката на раздора три години поред, когато ние се оплаквахме, че не са ни разбрали, че докладите не са обективни и че всъщност този механизъм за сътрудничество и проверка едва ли е необходим на страната."

Не можем да се отнесем равнодушно към критиките към съдебната система, каза още министър Попова. Още на следващото заседание на ВСС тя ще постави въпроса, защото през юли, по думите й, ще бъде отчетен напредъка на България, а не на една институция.

Според председателя на ВАС Константин Пенчев, наблюдаваните от Брюксел дела, по които още няма присъди, не дават цялостен облик на съдебната ни система. По думите му, обаче щом тях не можем да довършим, какво остава за останалите дела.

В Разград Константин Пенчев отново се обяви за реформи в административното правораздаване, които да го направят по-ефективно и достъпно: "От тези дела, които миналият доклад каза, че няма резултати, продължава да няма, така е. Не ги гледам тези дела, не отговарям за тях, не знам защо е така, никого не обвинявам, но така е, няма присъди. Като разбира се, аз винаги съм казвал, че 5-6 „знакови” дела , едва ли това е обликът на българската съдебна система, но има и друг аспект, че когато ние върху тези 5-6 дела, в които по една или друга причина Брюксел се е вторачил, щом тях не можем да довършим, какво остава за тези, които никой не ги гледа? Знаете, че най-големите, най-фатални забавяния са по граждански, по търговски дела. В момента точно това, което се случва и на мен в административните дела, защото искам да ви кажа, че в София в Градския съд (знаете, че 2007-ма година заварените дела останаха да бъдат довършени в окръжните съдилища, новите дела бяха в административния), София град аз ви гарантирам, че още 10 години ще гледа старите дела, които са образувани още 1997-98- 99г... Административното правораздаване - всеки човек всеки ден се сблъсква с него. И ако там не получи бързо решаване на проблеми и евтино – какво да правим?”

За да бъде по-ефективно и достъпно административното правораздаване, сред готвените реформи и изменения в Административно процесуалния кодекс ще бъде включено предложение мястото на съдност да е съобразено с местоживеенето на жалбоподателя, а не със седалището на съдебния орган, каза още Константин Пенчев. Предстои оптимизиране и на кадровия състав на магистратите на местата с раздути щатове.

По повод проверките за нерегламентирани контакти на магистрати, председателят на Върховния административен съд каза, че се действа малко пресилено и се обръща презумпцията за невиновност, че едва ли не всеки магистрат е виновен до доказване на противното.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна