Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Попова: "Можем да кажем: Имаме доверието на Брюксел"

Снимка: БГНЕС

За първи път България ясно и категорично проявява политическа воля за реформи в областта "Правосъдие и вътрешен ред", но не го прави с декларации, а със значими, важни, конкретни инициативи, които българското правителство очерта още в началото на месец септември 2009 г. в своя график с неотложни мерки за започване на реформите, за поставяне на здрави жалони, които да очертаят посоката напред, заяви в предаването "12+3" министърът на правосъдието Маргарита Попова, анализирайки текста на междинния доклад на Европейската комисия, огласен по-рано днес. "Второто нещо, което откривам с особено задоволство и се радвам за всички институции, които са адресати на доклада от юли 2009 г., е следното обстоятелство: за първи път Брюксел декларира, че България признава механизма за сътрудничество и проверка като инструмент, който е полезен, който е способен да даде резултати и това е ключовият момент, в който ние можем да кажем: "Имаме доверието на Брюксел". Тук беше ябълката на раздора 3 години поред, когато ние се оплаквахме, че не са ни разбрали, че докладите не са обективни и че всъщност този механизъм за сътрудничество и проверка едва ли е необходим на страната, за да върви тя уверено по пътя на реформите, за да можем да се справим с изоставането, което е било констатирано към момента на приемането на страната ни за пълноправен член и за което сме се съгласили и ние, и Европейският съюз", посочи тя.

По повод констатацията в доклада, че репутацията на съдебната система е подкопана от подозрения за тежка корупция при назначаване на висши длъжности и тези случаи трябва да бъдат проучени задълбочено, министър Попова заяви, че този диалог се води между изпълнителната и съдебната система в продължение на месеци, че тази констатация не е добра и не можем да се отнесем равнодушно към нея. "Тук трябва много работа, заедно, разбира се, в сътрудничество между изпълнителната и съдебната система, но този въпрос ще бъде ключов и ще бъде много важен за това как ще изглежда оценката в годишния доклад`2010, в който вече ще има оценка за напредъка на страната ни", добави тя. "Не бих искала по никакъв начин да нагнетявам напрежение между нас, изпълнителната власт, и съдебната власт, но отговорноста на съдебната система и на Висшия съдебен съвет (ВСС) като адресат по юлския доклад`2010 г. и ангажиментите са огромни", каза още министър Попова. През юли 2010 г. ние ще отчетем напредъка на България, а не напредъка на отделните институции и изоставането на други, смята тя. "Изоставането на една институция ще бъде удар върху имиджа на цялата ни държава и способността й да прави реформи и да се бори с организираната престъпност и корупцията, по отношение на което към нас има все още много сериозни критики", посочи министър Попова. Нека летвата за морал и етика в съдебната система да бъде по-висока, добави тя. 

В съзвучие ли е междинният доклад с упреците на министър Цветан Цветанов към съдебната система, могат ли оценките в годишния доклад да принудят представителите на съдебната власт и ВСС да задействат по-бързо промените и трябва ли изпълнителната власт да притиска съдебната, за да се реформира по-бързо, можете да чуете в звуковия файл с интервюто с министър Маргарита Попова. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени