Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Южен поток" и "Набуко" могат да се обединят на българска територия

Газопроводите „Южен поток” и „Набуко” могат да се обединят на българска територия и това ще бъде изгодно и за двата проекта, смята заместник-председателят на Държавната дума Валерий Язев, който е и президент на Руското газово общество. Според Язев, който е сред най-влиятелните руски експерти в областта на газовите проекти, идеята за обединяване на Южен поток и Набуко е рационална и трябва да бъде разгледана много сериозно.

Днес на пресконференция той предложи своя вариант за сливане на  двата газопровода: „Ние строим подводната част на „Южен поток” и тръбата влиза в България. „Набуко” от своя страна  се отказва от изграждането на азербайджанския, турския  и грузинския участъци от газопровода и се присъединява към „Южен поток” в  България”. По-нататък на европейска територия „Набуко” може да стане част от „Южен поток”  и ние сме готови да разгледаме този вариант," посочи руският експерт.

Валерий Язев смята, че този вариант е особено изгоден за „Набуко”, тъй като наземното строителство в Азия на тръба без да има за нея осигурен газ, е напълно излишно. Според президента на Руското газово общество, модернизацията на украинската транзитна система с европейско и руско участие не застрашава проекта  Южен поток, тъй като прогнозите сочат, че потреблението на руски газ в Европа ще нараства и към 2030 година ще достигне 250 млрд куб метра.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени