Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Стара загора подготвят писмо до чуждите посланици за обгазяването на града

От гражданската инициатива “За чист въздух” в Стара Загора подготвят писмо до всички посланици на страните от ЕС у нас, в което ще представят проблема с обгазяването на региона и бездействието на институциите. Чрез фракцията на зелените в Европейския парламент ще бъде зададен и въпрос по темата.

Доцент Добринка Лолова, привлечена като експерт на гражданската инициатива, е проверила мобилните станции на екоинспекцията край село Ръжена и на полигона Змейово. На среща при областния управител Йордан Николов с представители на РИОСВ, РИОКОЗ и Изпълнителната агенция по околна среда и води в Стара Загора тя е поискала данни за качеството на атмосферния въздух за периода 2000-2009 година, за розата на ветровете и розата на замърсяванията, за да подготви експертен доклад по темата. Доцент Росица Делирадева от Медицинския факултет на Техническия университет пък ще изследва връзката между обгазяванията и болестите в региона и също ще ги представи в научен доклад.

Утре Гражданската инициатива  организира поредния си протестен митинг-шествие.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от