Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Системата за издаване на новите лични карти стартира с проблеми

Снимка: БГНЕС

Опашка от около 150 души се е образувала пред паспортната служба на VІ РПУ в София. "Абсолютен фалстарт на компютърната система, която обработва документите. Не работи от един час и още час и половина няма да работи", предаде репортерката Цветелина Стоянова от мястото на събитието. Това е причината за голямото недоволство на опашката, която намаля, защото просто част от хората прецениха, че няма да могат да влязат днес, добави тя. "Но има и такива, за които е наложително още днес да подадат документите си, за да могат да извадят задгранични паспорти", посочи Стоянова.

Служител в БНР заяви, че е пристигнал за ваденето на документи още в 7,30 сутринта. "Започнаха да влизат хората, започнаха ужким да излизат. В един момент се оказа, че както беше обещано да има по 5 минути на човек, за да си свърши работата и да си отиде на работа, времето е между 25 и 45 минути на човек. Впоследствие излязоха с едно съобщение, че системата е блокирала, че един час няма да работи и ще бъдат поставени уведомления за гражданите навън", посочи той. Официално обявената причина е, че системата е претоварена и такива сривове ще се случват често. "Едва ли хората, които са проектирали тази система, не са взели под внимание такова голямо натоварване. Граждани, които влязоха сутринта и бяха снимани за новите документи, се оказа, че всъщност снимките им не са успели да стигнат до централния сървър, вследствие на което те излизаха отвън, седяха по 15-20 минути и се връщаха обратно вътре", каза още служителят на БНР.

Чакам от 8 часа сутринта, почти съм посиняла от студ, но пред мен има поне 50 или 60 човека и не зная дали ще мога да вляза до 17,30 или 17,15, докогато е работното време на служителите в районното управление, сподели гражданка от опашката. "За съжаление аз също работя с хора и нямам представа дали ще мога да отделя в близките един-два дни време да дойда и отново да чакам по цял ден. Да не говорим, че на 5 май трябва да пътувам за Амстердам и за мен е наложително да си сменя документите, тъй като 6 месеца, преди да изтече личната карта, трябва да бъде сменена, ако се пътува в чужбина. Как да си реша проблема?", добави тя.

Какви действия предприемат гражданите на опашката и защо те определят случващото се като подигравка със самите тях можете да чуете в репортажа на Цветелина Стоянова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна