Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роман Василев е нарушил Конституцията и Етичния кодекс на българските магистрати

Комисията по професионална етика и превенция на корупцията на Висшия съдебен съвет излезе с предложение за дисциплинарно производство срещу заместник-градския прокурор Роман Василев за действията и репликите по време на ареста на бившия военен министър Николай Цонев миналата седмица. На излизане от сградата на ВСС зам.-градският прокурор Роман Василев беше видимо притеснен и лаконичен:

Искрено съжалявам за казаните реплики. Обясних на Етичната комисия как стоят нещата около задържането на министър Цонев. Отговорността поемам аз.

Комисията реши още утре предложението за образуване на досъдебно производство да бъде внесено. По думите на нейния председател Роман Василев е нарушил няколко текста от Конституцията, както и от Етичния кодекс на българските магистрати. Той бил разпитван около два часа за случая с ареста и е имал възможност да коментира видеозаписа, който бе разпространен от пресцентъра МВР.

Обяснението на Василев за репликите му е, че бил доста изнервен от делата, които е трябвало да свърши в миналите няколко седмици и затова си позволил по този начин да се обърне към арестувания бивш военен министър.

Досъдебно производство за действията и репликите ще бъде образувано още днес.
По публикацията работи: Даниел Инков - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна