Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ангел Кунчев: "Отбелязваме спад на регистрираните случаи на морбили"

Снимка: БГНЕС

Не можем да говорим за нови огнища на разпространение на морбили, тъй като епидемичната ситуация се развива от пролетта на миналата година и постепенно обхваща отделни региони, заяви в предаването "Хоризонт до обед" д-р Ангел Кунчев, директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в Министерство на здравеопазването. "Там, където първоначално възникна, в североизточна България, всъщност случаите вече са много малко. По-късно беше пренесена в Бургас, Сливен и Ямбол, засегна основно ромските махали в тези квартали, които са достатъчно концентрирани, с много население, с много деца, така че заболеваемостта достигна най-високи стойности там, а в последните няколко седмици бяха обхванати вече по-западните райони като Хасково, Пловдив, Стара Загора, Софийска област първоначално, а след това и София. По същия начин и като възрастово разпределение, и като етническо разпределение се спазва същата пропорция, както беше и в източната част на страната. Хубавото е, че през последните 2 седмици отбелязваме за пръв път спад в броя на регистрираните случаи, така че се надяваме горе-долу към началото на летния сезон нещата вече да вървят към затихване", каза д-р Кунчев.

Според него единственият начин зца превенция е редовната имунизация. "На практика и данните, които сега получаваме, показват, че деца, които са получили редовна имунизация, което значи по българският календар на 13 месеца и след това на 12 години като реимунизация, са абсолютно защитени и при тях случаите на заболяване са по-скоро казуистика, не повече от 1 на 10 000 хиляди може да се случи, ако има някакви проблеми с имунитета детето и не е изградило защита на база на ваксинацията", добави той. По думите му 93% от случаите на заболяване са концентрирани в ромските махали, което показва, че големият проблем е бил неизвършването на имунизация сред това население, отказа им от имунизация и пренебрежителното им отношение към профилактичните мерки изобщо. "Рядко тези деца са попадали при общопрактикуващия лекар, макар че те имат осигуровка. Знаете, че до 18 години всички деца в България са здравно осигурени от държавата, имат лични лекари, ако са ги избрали родителите им, имаше ваксинация и достатъчно ваксини, така че берем плодовете всъщност на едно малко несериозно отношение към здавето", посочи д-р Кунчев. Била е получена много сериозна помощ от ромски неправителствени организации, от местната власт и дори от някои религиозни структури като евангелските църкви в Бургас и Сливен, за да се извърши имунизация на място, тъй като общопрактикуващите лекари срещат много големи трудности в това отношение, добави той. "До момента са направени към 110 000 имунизации", каза д-р Кунчев.

Има една голяма несправедливост в епидемиологията - колкото по-добри са ваксините и колкото по-добър е обхватът, толкова повече хората забравят за тези заболявания, защото на практика обществото се е справило до голяма степен с тях, и толкова повече започват да ги неглижират, смята експертът. "И чак когато стане нещо като епидемичен взрив или като епидемия, както в момента се намираме, осъзнават, че това е нещо, което съществува в други страни, нещо, от което боледуват много деца и има тежки усложнения, включително стигащи до смърт. Нашата цел е по-скоро да им го напомняме от време на време, защото фактите в полза на ваксините са абсолютно безспорни от медицинска гледна точка. Ако, естествено, има страхове, хората трябва да получат пълна информация, за да са спокойни, да са сигурни", посочи той. Според него в част от западните държави ако липсва задължителна имунизация, става много по-трудно за едно дете да бъде прието в детска градина или училище, ако не са му направени максимален брой имунизации.

Защитени ли са вече децата, които са ваксинирани напоследък, какво представлява ваксината срещу морбили, може ли неимунизирано дете да се зарази от друго, което е току що ваксинирано и откога у нас се поставят ваксини срещу морбили можете да чуете в звуковия файл с интервюто с д-р Ангел Кунчев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна