Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва призна смяната на властта в Киргизстан

Сто и петдесет руски десантници заминаха по спешност за военновъздушната база "Кант" в Киргизстан, за да охраняват семействата на руските военнослужещи. Над 70 души загинаха, а повече от 1000 бяха ранени в резултат на масовите безредици в азиатската република, довели до падането на досегашната власт в Бишкек. В страната е създадено временно правителство на националното доверие.

Втори ден руските военни подразделения, които са дислоцирани в Киргизстан, са в повишена бойна готовност. Във военновъздушната база "Кант", намираща се на 20 км от столицата Бишкек, са взети всички мерки за сигурност спрямо обектите и намиращите се там руски граждани.

Още снощи беше заявено, че военните в базата ще запазят неутралитет и по никакъв начин няма да се намесват в събитията. Москва призна смяната на властта в Киргизстан и предложи хуманитарна помощ. Това стана по време на телефонен разговор на руския премиер с опозиционния лидер Роза Отунбаева, която оглави временното правителство в Бишкек.

Тя е информирала Владимир Путин, че след масовите безредици и погроми, обстановката в страната постепенно се нормализира и че армията и силите за сигурност вече са под контрола на новата власт. Събитията в Киргизстан са вътрешна работа на тази страна, смята руският президент Дмитрий Медведев. Според него най-важното сега е да няма нови кръвопролития и да се възстанови управляемостта на държавата.
По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна