Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Найденов: "Прокуратурата ще провери списък от 5 000 сделки"

Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието Мирослав Найденов внесе сигнал в прокуратурата за 5 000 заменки на земеделски земи, които трябва да бъдат разследвани по съмнения за злоупотреби. На прокуратурата са предадени само списъците от всички заменки на земи от държавния фонд, извършени между 1998 и 2009 г., но не и цялата документация, тъй като за нея министерството трябва да наеме товарен превоз, пошегува се министър Найденов. "Прокуратурата ще провери списък от около 5 000 сделки и тези, които будят съмнение, ще бъдат проверени ... Не всички 5 000 сделки могат да бъдат сложени под един знаменател. Но когато прокуратурата погледне и забележи, че е заменено в Несебър на 6 евро нещо, предполагам, че ще представялва интерес за тях и те ще искат да го проверят", каза той. Според него не е работа на министерството да разследва, а и всеки пропуск би могъл да се изтълкува като неслучаен селективен подход и политически чадър над пропуснатите. "Предоставяме информацията без селективност. Как да предоставим някои от тях? Ами другите? Ами ако се окаже, че точно тези, които не сме предоставили ... Проверяващият компетентен орган е прокуратурата, те и да пропуснат нещо, няма да носят отговорност за разлика от нас", посочи Найденов.

България може да бъде глобена от Европейската комисия (ЕК), ако заменките бъдат признати като неразрешена държавна помощ. Сигналът до ЕК е подаден от лице, което в Брюксел отказват да разкрият. "Имаме неофициална информация, че жалбоподателят е същият, който е подал жалбата и за горите", каза още министър Найденов. Освен като цени заменките са били неравностойни и като територии - например за периода 1998-2006 г. държавата е предоставила 339 000 декара, а е получила в замяна 330 000 декара. 

Какви сделки са сключвани в Несебър и Созопол, с колко е била ощетена държавата само от 5 от посочените от жалбоподателя 20 заменки и каква ще бъде вероятната позиция на правителството пред ЕК можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Веселина Миланова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна