Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семерджиев: НЕК е направила повече разходи от заложените в регулаторната рамка

Националната електрическа компания е направила повече разходи от заложените в регулаторната рамка и това е една от причините за лошото финансово състояние на дружеството. Това каза в предаването "Неделя 150" председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

"Има допълнителни разходи, свързани с по-високите цени на електроенергията, закупувана от когенерацията, но това в никакъв случай не е обяснение за състоянието на компанията. Основният ни извод е, че са направени повече разходи от това, което е заложено в регулаторната рамка в началото на 2009 г. И инвестиционните проекти са натежали твърде много на състоянието на компанията", посочи председателят на ДКЕВР.

Семерджиев каза още, че НЕК и електроразпределителните дружества трябва да сключат договори за продажбата на ток.

"Определено цени няма да има от 1 юли, ако нямат такива договори. Те трябва да имат такива договори. Не са стигнали до крайни решения, за да могат да подпишат договори. Това, разбира се, че е проблем, защото отговорностите се размиват. Не се знае кой за какво отговаря. Но в крайна сметка ЕРП-та са купували от НЕК енергията на цени, които са постановени от комисията", допълни Семерджиев.

Енергийният регулатор ще търси резерви в електроразпределителните дружества, за да може от юли токът да поевтинее.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна