Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катастрофата на самолета на Качински не е свързана с технически проблеми

Катастрофата на самолета на полския президент Лех Качински не е свързана с технически проблеми на борда- това показват предварителните резултати от разследването на трагедията, отнела живота на 96 души.

Руски и полски експерти заедно дешифрират данните от двете черни кутии. Според ръководителя на Следствения комитет към руската прокуратура Александър Бастрикин, няма данни самолетът да е имал технически проблеми. Засега обаче остава загадка защо екипажът е пренебрегнал указанието на наземните служби да се насочи към резервно летище и вместо това на свой риск е решил да се приземи в Смоленск при намалена видимост. По молба на полските следователи останките от самолета ще останат на мястото на трагедията до средата на седмицата, за да бъдат извършени допълнителни експертизи.

Близките на загиналите започнаха да пристигат в Москва, където тази нощ бяха транспортирани телата на жертвите за разпознаване. В редица случаи това ще стане само чрез ДНК анализ. Градските власти организираха специален щаб в помощ на роднините, като им осигуряват престоя и транспорта. На тяхно разположение още от летището са медицински специалисти и преводачи.

Полски военен самолет пренесе днес тленните останки на президента Лех Качински от Русия до Варшава. Ковчегът беше изпратен на летището в Смоленск с военни почести и кратка траурна церемония, в която участва руският премиер Владимир Путин.

По публикацията работи: Васко Михайлов – кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна