Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киргизкото временно правителство планира операция срещу отстранения президент

Временното правителство на Киргизстан планира извършването на "специална операция" срещу отстранения президент Курманбек Бакиев. Пред репортери в киргизката столица Бишкек Алмаз Атамбаев, един от лидерите на опозицията, които участват във временния кабинет, заяви, че Бакиев се укрива зад "човешки щит" в южната част на страната. "Надяваме се, че ще можем да извършим операцията без да се дадат цивилни жертви," посочи Атамбаев.

Отстраненият президент Бакиев напусна столицата Бишкек в сряда по време на масовите протести срещу неговото управление и в момента се намира в района на селището Тейит в покрайнините на южния град Джалалабад.

Междувременно Бакиев заяви, че всеки опит да бъде задържан или убит от временното правителство на страната ще доведе до кръвопролития. Пред репортери в Тейит отстраненият държавен глава заяви, че всеки опит за посегателство срещу него ще доведе до кървава трагедия, която никой не би могъл да оправдае.

Най-малко 81 души загинаха на 7 април при сблъсъци между киргизката полиция и анти-правителствени демонстранти в столицата Бишкек. Бакиев, който напусна града по време на размириците, отрича да е дал заповед за откриване на огън срещу протестиращите и поиска създаването на международна комисия за разследване на събитията в киргизката столица.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - Ройтерс, РИА Новости
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени