Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерство без заверен одит за 2008 г. заради договори за над 1 млрд. лв.

Асен Гагаузов
Снимка: БГНЕС

Министерството на регионалното развитие и благоустройството няма заверен годишен одит за 2008 г. поради липса на документи и доказателства за 1,111 млрд. лв., съобщиха днес от СДС. Годишният финансов отчет на всяко министерство трябва да бъде заверен с подписа на ръководителя на сответното отделение в Сметната палата и за министерството на регионалното развитие и благоустройството този човек се оказа Хюсеин Чауш. Неговият подпис обаче липсва под отчета на министерството за 2008 г., а това е грубо погазване на много закони, обясни председателят на СДС Мартин Димитров. "Това се е случило, защото общо 1,111 млрд. лв. са похарчени през 2008 г. без необходимите документи. Все някъде нещо липсва. Това показва много сериозна справка, която извърши СДС през последните 10 дни. Става дума за 1,111 млрд. лв. или горе-долу половината от общите 2 млрд. договори, сключени без необходимите документи", посочи Димитров. Според него при всички тези случаи нещо в документите не е наред. "И при това положение е трябвало контрольорът, като види, че липсва част от документалната база, да не подписва отчета и да стане още в началото на 2009 г. голям въпрос къде са парите и за какви договори става дума. А не изведнъж да стане финансовият министър и да каже: "Ама чакайте, тука има договори за 2 млрд., за които не знаехме." Не знаят, защото не работи контролът в системата. Много други неща не знаят. И докато не заработи контролна системата, много неща няма да знаят", добави председателят на СДС.

От партията настояват да бъде възстановен вътрешният контрол, който е бил разбит при тройната коалиция. "Когато не работи контролна система, следва, че изникват огромни изненади за милиард, които после няма кой да плати, няма кой да покрие. Затова ни е трябвало още с този одит, още преди една година да се види, че някой там е шампион по допълнителни разходи и това е господин Гагаузов. Той е националният шампион на тройната коалиция", каза още Мартин Димитров. От СДС поискаха оставката на одитора Хюсеин Чауш и настояха за промени в закона за Сметната палата, за да се преустанови практиката управляващите партии да назначават свои хора в контролиращите институции, както е било досега според примера даден Мартин Димитров. "БСП и ДПС договарят и подписват и контролират отново БСП и ДПС. Гагаузов харчи, Чауш го проверява. И Чауш никога не открива нередности", посочи председателят на СДС

Защо според Мартин Димитров Хюсеин Чауш не е сложил подписа си под одита на Сметната палата и за какво са отишли парите можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Ваня Вълкова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна