Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христина Митрева: "Фонд "Общи заболявания и майчинство" се източва"

Управителят на НОИ Христина Митрева
Снимка: БГНЕС

Един ден от болничните да не се заплаща, предлагат от Националния осигурителен институт (НОИ) и министерството на труда и социалните грижи. Очаква се в края на годината дефицитът в осигурителния институт да достигне 140 млн. лв. заради несъбрани приходи, показват разчети след обработка на данните за първите 3 месеца на 2010 г. От НОИ пък ще работят съвместно с останалите институции в страната, за да спре източването на обществените фондове, където всеки осигурен внася за пенсия, болест, майчинство, трудова злополука, предаде репортерът Цветелина Стоянова. Съществува статистика, която показва злоупотреби, и в новите антикризисни мерки са предприети действия порочните практики да се ограничат като например новата схема за болничните. Вариантите са два - първите 2 дни да се плащат от работодателя, третия да не се плаща на работника, а НОИ да поема от четвъртия ден. Другият вариант е първият ден да не се плаща, вторият и третият да се плащат от работодателя и НОИ отново да поема от четвъртия ден нататък. Това би спестило около 50 млн. лв. до края на годината, а статистиката сочи, че за първите 3 месеца на тази година драстично скача броят на заболелите, обясни управителят на НОИ Христина Митрева. "Предложението за 60-та та мярка за поемането на първите 3 дни за сметка на работодателя или примерно 2 дни за сметка на работодателя и третия ден да не се плаща е основно от съображение, че се анализираха злоупотреби във фонд "Общи заболявания и майчинство" и тенденциите, които са отчетени за първите 3 месеца на годината, са особено тревожни, защото разходите за парични обезщетения за болни са се увеличили със 17 млн. спрямо същия период на миналата година, а броят на лицата - със 160 000 души повече, което говори, че без да има по-висока заболеваемост, фонд "Общи заболявания и майчинство" и специално обезщетенията за болни се ползват неправомерно, т. е. не за наистина болните лица, а и за други цели", каза Митрева. Справка, изготвена от института, показва, че в страните-членки на европейския съюз е практика работодателите да поемат първите дни от болничните периоди - между 3 и 10 дни.

Източването на пари се прави и от бременни жени, които се осигуряват върху доста по-големи заплати от колегите си, за да могат после да получат по-високи обезщетения, добави Митрева. "В момента във всички териториални дирекции сме възложили да се извадят тези фирми, като се прави един анализ. Всъщност имаме информация, че в Ловеч даже има банка, която отпуска кредити, за да могат жените да си платят назад по-висок осигурителен доход, върху който следва да получават това парично обезщетение за бременност и раждане. Но само сигналите и само проверките не са достатъчни. Ние трябва да проверим и с другите компетентни органи тези неща", посочи управителят на НОИ.

Според Антоанета Ганчева, директор на дирекция "Прогнози и анализи", отчита се намаляване на безработицата. "През април, първите дни, имаме 900 лица средно дневно се регистрират, което е с около 100 лица в сравнение с март месец, което показва, че нивото на безработица започва да спада. Това го свързваме с появяващата се сезонна заетост, а може би има все пак някакво, макар и слабо, оживяване на икономиката", посочи Ганчева.

С колко са се увеличили разходите за бременност и раждане в сравнение със същия период на миналата година икакво е неизпълнението в събирането на приходите по месеци от началото на годината, пада ли таванът на обезщетенията за безработица и ще има ли увеличение на пенсиите от средата на годината можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Цветелина Стоянова. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна