Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вулканичният облак от Исландия се носи към Русия - Европа е парализирана

Огромният облак от вулканична пепел от Исландия ще достигне територията на северозападна Русия в 22 часа московско време, съобщи руското министерство на природните ресурси. Очаква се облакът да покрие територията на Санкт Петербург, Калининград и град Нижни Новгород източно от Москва.

Метеорологичната служба излезе с предупреждения за опасни авиационни условия на летищата в седем града, включително в Москва, северния град Мурманск и Самара в централна Русия. Досега са нарушени само полетите, обслужвани от московските летища към западна и северна Европа.

Европейската организация за сигурност на въздушното движение - Евроконтрол - обяви, че близо 50% от полетите в Европа ще бъдат отменени във връзка с изригналия вулкан в Исландия. На пресконференция в Брюксел представители на организацията обявиха, че в европейското въздушно пространство днес ще бъдат обслужени между 12 и 13 хиляди полета. При нормални условия цифрата достига 29 500 полета.

Междувременно Унгария обяви, че затваря въздушното си пространство за 24 часа от 19:00 ч. местно време, когато се очаква облакът да достигне територията на страната.

Румъния ще затвори северозападната част на въздушното си пространство в 3 часа сутринта в събота.

От часове е затворено въздушното пространство на много европейски държави, между които: Ирландия, Великобритания, Белгия, Холандия, Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Швейцария, Полша, Чехия, Словакия, Литва, Латвия и Естония.

Финландският национален превозвач "Финеър" обяви, че отменените полети заради вулкана в Исландия ще струват на компанията около 2 милиона евро на ден. Ръководството предупреди, че ще спре изплащането на заплати на служителите си, ако обстановката не се подобри през следващите две седмици. От четвъртък досега компанията е отменила 435 полета, засегнали около 54 хиляди пътници.

Междувременно бе съобщено, че правителствения самолет на германския канцлер Ангела Меркел е пренасочен към Лисабон. Самолетът на Меркел пътуваше от САЩ към Германия след участието на германския канцлер в срещата на върха за ядрената сигурност във Вашингтон. Самолетът на министърът на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг, който днес пътуваше от Кабул, бе пренасочен към Истанбул. На борда на самолета са петима ранени германски военнослужещи при нападение на талибани в Афганистан. Войниците ще бъдат настанени в болница за лечение преди връщането им в Германия "възможно най-скоро", обяви говорител на министерството на отбраната.

Много високопоставени гости не успяха да присъстват на честването на 70-тата годишнина на кралица Маргрете II в Дания, между които белгийският крал Албер II и испанският крал Хуан Карлос и съпругата му София.

Принц Чарлз и съпругата му Камила отмениха плановете си да се подпишат в книгата за съболезнованията в полския културен център в Лондон, тъй като полетът им от Шотландия бе отменен.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу не е отменил ангажиментите си и ще пътува до Страсбург със сухопътен транспорт. Барозу, който потвърди присъствието си на погребението на полския президент Лех Качински в Краков по-рано тази седмица, обяви, че няма представа как ще стигне до полския град в неделя.

Финансовите министри на Белгия, Великобритания, Дания, Ирландия, Малта, Полша и Швеция не успяха да се приберат след неофициална среща в Мадрид.

Както коментира шеговито представител на ЕС, ако ограниченията на въздушния транспорт продължат "ще разберем кои срещи наистина са важни".

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - Световните агенции

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени