Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По какъв път ще тръгне Полша след голямата трагедия?

Снимка: EPA\\БГНЕС

Вече седмица светът следи с внимание ставащото в Полша след смъртта на президента Лех Качински и голяма част от политическия и военен елит на държавата. Паралелно с въпросите за причините, довели до самолетната катастрофа, след шока на дневен ред излизат и други не по-маловажни питания. Те са свързани с това по какъв път ще поеме Полша от тук нататък и каква трябва да е личността на бъдещия държавен глава. Не на последно място остава и въпросът дали станалото миналата събота ще промени отношенията с Русия - все още обтегнати заради трагедията от 1940г. в Катинската гора. Тогава съветски агенти от НКВД избиват 22 000 полски офицери и интелектуалци. Точно там-в Катинската гора президентът на Полша Лех Качински трябваше да произнесе слово, в което щеше да призове болезнената рана в историята-Катин - която от години трови отношенията между поляци и руснаци, да бъде излекувана. 
В звуковия файл можете да чуете материалът на Маргарита Шапкарова за това, което се е случило в Катин през 1940г.
Кореспондентът на БНР в Брюксел Диана Чепишева разговаря с трима полски евродепутати, представители на водещи политически сили за това,което очакват да се случи в следващите месеци в страната. Интервютата може да чуете във втория звуков файл.


Самолетите Ту 154 М, с един от които катастрофира полският президент се произвеждат в Русия от 1982г. Над 40 машини са били сглобени специално за представителни нужди, като до ден днешен те се експлоатират в България, Словакия, Полша и в държавите от ОНД.  Какво ги отличава от другите самолети ТУ 154 и най-вече в какво състояние е бил катастрофиралият самолет - можете да чуете в звуковия файл с интервюто на кореспондента на БНР в Москва Васко Михайлов с Алексей Гусев, генерален директор на завода "Авиакор" в Самара, където се произвеждат тези машини.


След седмица на траур, Полша постепенно започва да се съвзема от преживения шок и трагедия. Все по-актуален става въпросът накъде тръгва Полша оттук нататък. Какво ще се случи?- повече от коментара в звуковия файл на Калина Станчева - журналист и кореспондент на БНР във Варшава от 2003г. до 2007г. 

 

/Л.Ц./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна