Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Траурната меса в памет на полската президентска двойка приключи

Приключи заупокойната молитва в катедралата "Св. Богородица" в Краков в памет на полския президент Лех Качински и съпругата му Мария. В отсъствието на папския пратеник Анджело Содано, литургията беше отслужена от архиепископа на Краков Станислав Дживиш.

Пред присъстващите близо 700 официални гости изпълняващият длъжността президент на Полша Бронислав Коморовски изрази надежда, че Русия ще разкрие цялата истина за трагедията в Катин преди 70 години.

"Президентът Лех Качински загина на път за Катин, където щеше да произнесе важна реч, посветена на трагедията от 1940 г. Той щеше да повтори още веднъж важният факт, че Катин е един от най-болезнените моменти в полската история, който затрудни за десетилетия отношенията между поляци и руснаци", припомни Коморовски и заяви, че само истината за тези събития ще помогне на раната да заздравее.

Сред официалните гости на церемонията бяха президентите на Русия, Украйна, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Румъния, Словакия и Словения.

Литургията беше наблюдавана на големи екрани от около 40 хиляди души, които се събраха на и около главния площад на Краков.

Кортежът с телата на президентската двойка се отправи към замъка Вавел. Там те ще бъдат погребани в предверието на криптата, в която се намират тленните останките на един от най-големите полски герои - маршал Йозеф Пилсудски.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна