Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Младенов: Да бъдем солидарни с полския народ

Снимка: БГНЕС

"Искам още веднъж да потвърдя от името на правителството и мога спокойно да кажа от името на целия български народ нашата дълбока съпричастност към полските ни приятели във връзка с трагедията, която ги сполетя в Смоленск. Да не дава господ това да се случва с никоя нация. Да бъдем соридарни с полския народ."  Това каза в предаването "Неделя 150" министърът на външните работи Николай Младенов.

Той каза още, че съжалява, че българската делегация, начело с президента Георги Първанов няма да може да участва в церемонията по погребението на полския президент Лех Качински, заради затворения въздушен трафик над Европа.

Министърът уточни, че въпреки това: "Българският народ и българските институции през годините са показали много силно способността си да бъдат съпричастни към трагедията на другите и да се обединяват в моменти, когато виждаме трагични събития."

Николай Младенов каза още, че българският народ също има своя Катин и това е Народният съд след Втората световна война. "Факт е, че не някой друг, както е в случая с Полша, а ние самите сме си избили целия интелектуален и политически елит след края на Втората световна война и идването на комунистическия режим." Според Младенов в тези дни е трябвало да се обърнем към тези събития и да се опитаме да ги преодолеем. "Няма да забравя колко тъжно беше когато на годишнината от Народния съд тази година имаше малко хора". Той допълни, че трябва да си дадем сметка за последствията, която тази трагедия има за нас самите в България.

По повод проблемите, които имат българските граждани, които не могат да излетят от европейски летища, Младенов каза, че от вчера се опитват да идентифицират българските държавни чиновници, които са в командировка в Европа. Направени са опити те да бъдат свързани с българските посолства, за да могат да им окажат съдействие. Външният министър уточни, че има механизъм за помощ за държавните служители, а това, което е направено за останалите граждани е решението на Сърбия да разреши преминаването през нейна територия временно само с български лични карти.

"Препоръката към всички би била постепенно, поетапно да се предвижват избягвайки изчакването на въздушния транспорт.", каза министърът и допълни, че дори и след като небето се изчисти, нормализирането на трафика ще отнеме няколко дни.

/Л.Ц./
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна