Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

99 процента от правата на пациентите у нас не са защитени

99 процента от правата на пациентите у нас не са защитени. Тревожната констатация направи председателят на Асоциацията за закрила на пациентите Пламен Таушанов. Той призова спешно да се приеме закон за защита на пациентите. 

Според Пламен Таушанов в новия Закон за защита на пациентите трябва да се заложат пет основни права: за информирания избор и съгласие, за достъпа до здравеопазване, за превенция на заболяването, за иновативни подходи и спазване стандарта за качество в медицината.

Освен това според изискванията на Европейския съюз той трябва да участва във всички нива на здравната система. Няма такова нещо. В този законопроект трябва ясно да се решат въпросите с дължащите се медицински стандарти. Няма електронно здравно досие.

Според Теодора Захариева от Българския пациентски форум най-големият проблем е липсата на възможност за адекватно лечение. Нормативно това е икономическо заложено, каза тя.

Редукция при назначаване на леченията. От там лекарите са ограничени. От там съответно пациентите. И когато вече едно заболяване стане тежко, осъзнаваме, че тези икономии водят до по-големи разходи.

Според Захариева трябва да има задължителна профилактика и носене на наказателна отговорност при непосещаване на прегледи. Въпреки споровете с Националната пациентска организация, от Конфедерация "Защита на здравето" и "Български пациентски форум" обявиха, че пациентските организации са единни, но не пропуснаха да поставят въпроса защо държавата финансира едни пациентски организации, а други – не.

В цялата здравна система пациентите са най-ощетените, заяви пред "Хоризонт" председателят на Конфедерация "Защита на здравето" Владимир Томов.

Като се има предвид, че пациентите са принудени да плащат все повече и повече и то лекарства, които бяха безплатни доскоро. След което, отгоре на всичкото, се говори и за допълнителни, т.нар. възпитателни мерки, с които ще бъдат принудени да плащат допълнително хора, които са социално слаби и които едва си събират пари за храна.

Това просто за нас е недопустимо. Ако има някъде течове, те трябва да бъдат спрени от съществуващите държавни структури. За какво имаме министерства на вътрешните работи, за какво имаме прокуратура, съдебна власт, независима при това?

По публикацията работи: Снежана Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна