Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цецка Цачева: "Ще има заведения без цигарен дим и такива за пушачи"

Снимка: БГНЕС

17 000 души и близо 30 неправителствени организации и сдружения са се обединили в коалиция "За живот без тютюнев дим" с единственото желание решението за забрана на тютюнопушенето на обществени места, прието от предишния парламент, да не се променя. Представители на коалицията днес се срещнаха с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с Лъчезар Иванов, член на комисията по здравеопазване в парламента, искайки от тях държавническо мислене. "И да налагат нормите, така, както е функцията на управниците, на парламента, а не да се крият зад извинения и зад обяснения, които очевидно обслужват интереси н тютюневата индустрия ... Нещо много важно, което им казахме, е, че ако те демонстрират този кураж и направят тази трудна стъпка, ние, обществото, ще ги подкрепим. Гражданите ще помогнат да се спазва закона, защото ние сме уморени от закони, които не се спазват. Така че ние като граждани заставаме зад тях, зад държавниците, в този случай, ако те направят труднат стъпка", заяви един от представителите на обединените противници на тютюнопушенето на обществено място. Според Цецка Цачева определеното от гражданската коалиция като отстъпление от вече приетия закон е малка крачка назад по отношение на пълната и тотална забрана и е направено с цел правата на различни групи граждани да бъдат реализирани. "Да, ще има възможност да съществуват заведения без цигарен дим, както и заведения, в които може да се пуши", посочи тя.

От коалицията срещу тютюнопушенето са убедени, че в сряда, когато ще продължат дебатите по закона, здравият разум ще надделее, но за да помогнат на депутатите в тази насока, ще се съберат в 8,30 часа пред сградата на Народното събрание на чаша кафе без цигарен дим.

Кои сектори би засегнала забраната за тютюнопушене на обществени места и кой е най-важният аргумент на противниците на тютюнопушенето можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Ваня Вълкова. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени