Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Костадинов: "Крайно време е българското общество да бъде извадено от летаргията"

Снимка: БГНЕС

Смятаме да приложим за първи път в нашата политическа и демократична история клаузите на закона за прякото участие на гражданите в държавното управление така, както го е определил законодателят, заяви в предаването "Нещо повече" Костадин Костадинов, заместник-председател на ВМРО, по повод предприетата от политическата формация подписка по въпроса за референдум относно членството на Турция в Европейския съюз (ЕС). "Имаме 3-месечен срок от 18 април считано, моментът, в който стартирахме подписката, да съберем минимум 200 000 подписа, които да бъдат внесени в Народното събрание. При внесени минимум 200 000 подписа Народното събрание е длъжно да разгледа тази подписка, но не е длъжно да се съобрази с нея ... Законодателят е дал втора възможност - ако обаче съберем повече от 500 000 подписа, тогава Народното събрание не просто е длъжно да я разгледа, а е длъжно да я приеме и да се обърне към президента на републиката с предложение за насрочване на референдум с въпроса, който е зададен в самата подписка", посочи Костадинов.

Според него членството на Турция в ЕС е най-важната тема, по която да се упражни правото на българския народ за референдум, защото от 1 декември миналата година в сила е влязъл Лисабонският договор, поредната редакция на договора за създаване на Европейската общност, който е бил подценена тема в българския политически живот не само при ратифицирането му от българския парламент, но и при обсъждането на множеството пречки и спънки, довели до опасността той да бъде въведен в реално действие. "Една от най-сериозните промени, която Лисабонският договор внесе в институционалното устройство на ЕС, е, че ако до този момент всички решения за бъдещето на съюза се вземаха с пълен консенсус, т. е. до този момент всички държави-членки на съюза трябваше да бъдат съгласни за нещо и ако само една от тях не беше, това нещо не влизаше в сила, това вече не е така. Лисабонският договор дава възможност на две трети от държавите да вземат решение за бъдещето на съюза, което е демократично, което е нормален демократичен процес. Само че ние си задаваме въпроса какво би станало, ако Турция, която води преговори за членство с държавите-членки на ЕС вече доста време и, между другото, упорито затваря глава след глава по пътя си към това еврочленство, в един момент реши действително да стане член на ЕС и вече е изпълнила всички критерии. Ние смятаме, че Турция (и особено в условията на Лисабонския договор, които дават възможност на държавите ... да вземат решения), ние смятаме, че дори в един момент това да не се харесва на България и дори да не се харесва на някои държави в ЕС, Турция, ако изпълнява критериите за членство, ще бъде приета - нещо, което обаче според нас от ВМРО не трябва да се случва и заради това решихме да стартираме тази кампания. Впрочем кампанията далеч няма да бъде ограничена само в България. Ние сме изпратили уведомителни и обяснителни писма до почти всички партии от десния и десноцентристкия политически спектър в Европа, в които сме им обяснили какво предприемаме и съответно очакваме от тях подкрепа, а защо не и на един следващ етап - подходящи и подобни действия в техните държави. Впрочем в една от държавите-основателки на ЕС и стълб на ЕС, каквато е Франция, е предвидено от закона такава процедура, когато евентуално някоя нова държава реши да стане член на ЕС. Френският президент може да насрочи референдум по негово усмотрение за това. Впрочем Саркози вече се произнесе, както и неговата колежка от Германия Ангела Меркел, че по отношение на Турция ЕС не трябва да взема бързи и прибързани решения, че те трябва да бъдат консултирани с възможно най-голям брой граждани на ЕС, както и с всички държави-членки на ЕС на най-високо ниво", каза Костадинов.

Той смята, че е крайно време българското общество да бъде извадено от летаргията и да се обясни, че проблемите на България не трябва да бъдат решавани от ден на ден и от днес за утре, а трябва да се разсъждава поколенчески в политиката и да се разсъждава държавнически, за години напред. "Това е едно от най-великите и най-големите предимства на едно управление - да говори с хората, да ги слуша. Защото в крайна сметка хората нямат ум един път на 4 години, когато отиват да гласуват, и не е това единственият момент, когато трябва да се говори с тях и да се убеждават - те трябва да бъдат спечелвани и печелени всеки Божи ден. Това обаче в България не се случва", категоричен бе заместник-председателят на ВМРО. 

Каква е програмата-максимум на ВМРО и какво правят членовете на политическата формация за постигането й, все още прекалено страшен ли е гласът на народа за онези, които вземат решенията, и къде се събира подписката можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Костадин Костадинов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна