Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГС: Делото срещу николай Цонев продължава в средата на май

Състав на Софийския градски съд отхвърли иска на Министерството на отбраната в размер малко над 8 млн лв срещу бившия военен министър Николай Цонев. Сумата беше посочена като щета, нанесена на ведомството от сделката за купуване на машина за производство на хангари, заради която Цонев е подсъдим. Съдът мотивира своето решение с факта, че приемането на подобен иск ще затрудни наказателното производство. По тази причина и Министерство на отбраната не бе конституирано като граждански ищец по делото.

В средата на май продължава делото срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев. Близо десетина свитедели бяха разпитани днес във връзка с обвинението за неизгодна сделка за закупуването на машина за произвоство на хангари.

© Снимка: БГНЕС

Пред съда предшественикът на Николай Цонев, настоящият външен министър Николай Младенов, разказа, че той е изпратил документите около сделката в прокуратурата, тай като при прегледа им били открити нарушения. Едно от тях, обясни Младенов, било, че бил заобиколен Законът за обществените поръчки, като кандидат е била само спечелилата конкурса американска фирма.

Поради липса на пари и към този момент машината за хангари не може да бъде освободена от митницата във Варна, стана ясно по време на съдебното заседание.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна