Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изригването на исландския вулкан навлиза в нова фаза

Интензивността на вулкана Ейяфятлайокутл е намаляла с близо 80%, съобщи исландската агенция за гражданска защита. Стълбът от пепел вече е с височина под три километра, като намалява непрекъснато. По-късно днес самолет на гражданска защита ще извърши полет в района на вулкана, за да извърши проверка на обстановката.

Професорът по геофизика Пал Ейнарсон съобщи, че звхърлянето на пепел от исландския вулкан е спаднало до "незначителни нива". Той подчерта, че експлозиите на вулкана са намалели значително, но трусовете около вулкана са със същата интензивност, така че не може да се говори за "заспиване" на вулкана.
 
Ветровете, които в момента отвяват вулканичните облаци на югоизток и Европа, се очаква да променят посоката си през деня на югозапад и Атлантическия океан.

Исландският вулканолог Фрейстейн Сигмундсон коментира, че изригването на вулкана се развива: "Изригването на вулкана Ейяфятлайокутл се развива. Променя характера си и сега наблюдаваме по-малък стълб от пепел, по-малко експлозивна дейност. Намалялата експлозивна дейност и фазата на формиране на стълб от лава най-вероятно ще бъде следващият етап на изригването му."

Доколко тази промяна в активността на вулкана ще окаже влияние върху небето на Европа зависи от ветровете. Прогнозите са за силни ветрове, което прави обстановката нестабилна.

Исландската метеорологична служба продължава да следи съседния вулкан Катла, който потенциално е по-опасен от Ейяфятлайокутл. Засега няма данни за активиране на вулкана.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - АФП, Евронюз, Ройтерс
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени