Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна контрапротест на тютюнопроизводителите от Сатовча

В Сатовча обявиха контрапротест на производители на дребнолистен тютюн от Югозападна България. Контрапротестът е в отговор на вчерашната демонстрация на производители на едролистни тютюни, които поискаха да бъде преразгледана премията за дребнолистните тютюни от 3,20 лв. за килограм, която е по-висока от премията за едролистните.

Митингът в центъра на Сатовча е предизвикан спонтанно заради протестиращите тютюнопроизводители в Североизточна България. Тук продължават да пристигат хора. Има около 200-300 човека. Очаква се да пристигне и областният управител на Благоевград Валери Смиленов.

Сатовча и Гоцеделчевският район са едни от най-големите производители на тютюн в България. И въпреки проблемите тази година заявленията за производство на тютюн са повече в сравнение с миналата година. Това каза кметът Арбен Меменов.

Ето какво е мнението на един тютюнопроизводител по това основателни са протестите на тютюнопроизводителите от Североизточна България.

Ако искат да взимат премии като нас, да дойдат в нашия район да произвеждат тютюна, за да видят как се произвежда, и тогава да искат да се приравняват с нас. Нашият тютюн се произвежда един път в много по-трудни условия. Ние почти го работим на самарен добитък – са магарета браздим, с магарета орем.

На тях тракторът го оре, машина го сее, предават го на едро. По-малко трудоемко е при тях. При нас е много трудоемко. Те ни предизвикват, господата на Северна България, ни предизвикат ние да протестираме. Никой не ни е организирал да протестираме, ние сами излизаме като слушаме какво искат.

Запитан дали подкрепя решението на Министерски съвет, тютюнопроизводителят отговаря: Разбира се, че го подкрепяме. Те искат да взимат пари от нас, не искат те от държавата да искат парти.

По публикацията работи: Радостина Чернокова - кор. на БНР в Смолян
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна