Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Петров: "Аз съм човек на надеждата"

"Аз съм човек на надеждата... Не може народ като нашия да не се пребори с трудностите." Думите са на Валери Петров. Той е създател на едни от най-нежните стихове, които са чели поколения българи. Той написа великолепни куплети, адресирани към най-малките и им посвети няколко свои чудесни пиеси. Валери Петров посвети немалка част от уменията си на киното и като сценарист, и като редактор. И ни предостави нещо уникално - един пълен съвременен превод на творчеството на Шекспир.

Сред безбройните си отличия майсторът на стиха прибави тази година и наградата на Българското национално радио за цялостно творчество "Сирак Скитник". Защото малцина знаят, че той е работил и в родното ни радио. Академик Валери Петров е лекар по образование. Той работи и като лекар, и като редактор в Киноцентъра и издателство "Български писател", участва в Отечествената война. Като гражданин и публицист, той винаги е бил активен съучастник във всичко, през което преминава нашето общество.

С вече 90-годишния поет за "Преди всички" разговаря Станислава Пирчева. В звуковия файл можете да чуете цялото интервю с Валери Петров.

ИМ

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени