Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Милан Миланов: "Ще изчакаме пълните сведения по случая с Дани"

Снимка: БГНЕС

Централната комисия по лекарска етика на Българския лекарски съюз (БЛС) се самосезира и ще направи собствено разследване по случая с 2-годишния Даниел Донев, който почина на 22 април във варненската болница "Св. Марина". Сформираната комисия под председателството на проф. д-р Милан Миланов ще изчака събирането на всички необходими изследвания и съдебно-медицинската експертиза и ще разгледа случая съвместно с Етичната комисия на регионалната лекарска колегия във Варна.

Етичната комисия се самосезира на първо място заради обществения интерес, заяви в предаването "Преди всички" проф. Милан Миланов. "В други случаи, които не са малко, регионалните етични комисии имат своите правомощия да извършват такова разследване относно медицинската част на всеки един от случаите. Но тъй като общественият интерес и вниманието на медиите е доста голямо, в този аспект и Централната комисия по лекарска етика се самосезира и съвместно с варненската колегия ще извършим свое разследване в чисто медицински аспект. Тъй като от изключително оскъдните и непрофесионални становища относно този случай в момента не мога да давам никакви заключения освен становището ми, че в 85-90% от този случай се касае за административни нарушения по-скоро. Приемането на детето, прехвърляне от болница в болница, закъсняване с операция, опериране, настаняване - всичко това са административни нарушения, но до момента, до който нямаме пълни сведения относно случая, ми се ще да се пазя от категорични заключения и становища", каза проф. Миланов.

Според него налице е доста рядко срещана аномалия, а разследванията на комисията ще се разпрострат в аспектите на обслужване и операция на детето. Той обаче си задава въпроса дали ръководството на болницата не прибързва с административните наказания. "Ако има 4 клиники виновни, включително и "Спешно приемно отделение", то тогава и самото ръководство не би ли трябвало да си помисли, че редът в цялата тази болница не е наред и някой малко по-високо от тези дълбоко уважавани от мен колеги - аз познавам всички, единият от тях ми е изключително добър познат, доц. Гълъбов, който е превъзходен педиатър - аз не защитавам колегите, но считам, че виновността трябва да бъде поета в аспект на болницата, а не само на определени клиники. Явно, че в тях има нарушения или неизпълнение по-скоро на вътрешните заповеди, разпореждания, протоколи и т. н., но това касае и цялата болница. И в този аспект малко ми се струва неправомерно бързането на шефа на болницата да удари четирима колеги. Би трябвало малко по-сериозно да се погледне на този въпрос и реда в болницата да бъде обсъден и кой носи вина за него", каза още проф. Миланов. Не мисля, че Централната лекарска етична комисия ще се съобразява нито с много лошите неща, които се наговориха, нито ще се ангажира със защита на колегите, смята той. "Ще се опитаме да бъдем пределно ясни, категорични и достойно ще отстояваме интересите на лекарите", посочи проф. Миланов. 

Има ли нарушения на административния ред, може ли един и същи специализант да дава дежурства и в двете болници в продължение на общо 24 часа и трябва ли да носи санкции за това, кой контролира административния ред в лечебните заведения и какво наказание може да наложи Етичната комисия при установени нарушения можете да чуете в звуковия файл с интервюто с проф. Милан Миланов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна