Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Стефан Константинов: "Има ситуации, принуждаващи лекаря да издаде фалшив болничен лист"

Снимка: БГНЕС

Живеем в държава, в която човек може да се сдобие с фалшива диплома за висше образование, с шофьорска книжка и не виждам нещо чудно, ако се окаже, че има определен процент фалшиви болнични листове, заяви в предаването "12+3" заместник-председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) Стефан Константинов по повод обвиненията на Националния осигурителен институт и министерството на труда и социалната политика, че 25-30% от болничните листове са фалшиви. "Разбира се, това по никакъв начин не оневинява тези, които ги издават. Аз бих се усъмнил в процента - дали е точно такъв, защото не съм виждал статистиките ... По същия начин се говореше, че толкова хоспитализации били, че толкова болници трябва да закрием, въобще - една дълга тема. Но наистина такъв феномен съществува и ние трябва да се запитаме защо лекарите трябва да го извършват. Защото едва ли някой може да упрекне лекарите, че ходят сред населението и казват: "Искате ли сега да Ви напишем фалшив болничен лист?", каза Константинов.

Той отрече темата да е била обсъждана в БЛС. "В интерес на истината ние не сме получили никакви сигнали от институциите, от НОИ, на тази тема, не са ни поставяли задачи с молба за съдействие, така че ние това нещо не сме го обсъждали на ниво БЛС", посочи Константинов. Според него ще бъде несериозно да се каже, че хората боледуват толкова много, след като правителството съобщи, че за първите 3 месеца на годината издадените болнични листове са със 160 000 повече от същия период за миналата година. "Ясно е, че има болнични листа, които не отговарят ... Аз думата "фалшиви" няма да използвам и ще Ви дам един пример защо не искам да използвам. Защото има ситуации, които принуждават лекаря, за да запази здравето на пациента, да му даде болничен лист по диагноза, която всъщност не е реална. Какво имам предвид? Ситации, в които хората работят в трудни условия и са болни, т. е. те трябва да бъдат трудоустроени. Но работодателят казва: "Аз такова място нямам. - Какво да направим? - Ами ходи при лекаря да ти издаде болничен". И лекарят вижда, че при тези условия примерно бременна жена не може да работи при лепила, като е в шивашки цех или цех за лепене на обувки и няма къде да бъде трудоустроена. И ние какво - пишем, че е болна, че има определено страдание, което не отговаря на медицинската ситуация и автоматически Вие можете да кажете, че този болничен е фалшив. Но аз питам - лекарят свършил ли си е работата и искал ли е да помогне. В крайна сметка нашата цел е да помагаме на хората. Затова казвам, че нещата не са чак толкова прости. А като говорим за статистиката - мен ми е много интересно дали тези болнични листа са от тези, които са до 7 дни, краткотрайните, или от лекарски консултативни комисии (ЛКК) издадени, които са по-дълготрайните. Въобще този анализ на мен ми липсва и не мога по тази причина така категорично да се произнеса. Ясно е, че има проблем, ясно е, че не са се разболели толкова много хора, вероятно трябва да се търсят причините някъде другаде", каза Константинов.

На нас ни липсва цялостна концепция как да се стимулира такова лечение, което да води хората по-малко до временна нетрудоспособност, посочи той. "Ще дам един конкретен пример. Има множество операции в днешно време, които могат да се правят с минимална инвазивна техника, т. нар. "безкръвни". Те имат много бърз възстановителен престой. Една политика на държавата, ако тях ги заплашваше по-скъпо от конвенционалните операции, е една дългосрочна перспектива. Разбира се, това няма много общо в момента с кризата, но Ви давам пример как човек трябва да мисли за в бъдеще, за да не стига в такива ситуации, в каквито сме сега", добави заместник-председателят на Управителния съвет на БЛС.

Може ли да се изработи механизъм за проследяване дали един служител е бил болен или не и одобрява ли д-р Константинов избора на д-р Нели Нешева за директор на НЗОК можете да чуете в звуковия файл с интервюто със Стефан Константинов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна