Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Цветан Цветанов ще е кандидатът на ГЕРБ за президент, съобщава на първата си страница 24 часа като цитира премиера Бойко Борисов. В интервю за вестника Борисов посочва, че ще остане на поста си докрая. Министър-председателят опровергава и слуховете, че в средата на май ще има промени в правителството и финансовият министър Симеон Дянков, заяедно с шефа на митниците Ваньо Танов ще бъдат остранени. "Това, че се карам заради спадналите приходи, не значи, че ще махам хора. На Дянков съм му възложил да намери нов, трети зам.-министър на финансите, който да отговоря лично за приходите", посочва Борисов. Според него решение за вдигането на ДДС ще бъде взето в сряда.

Труд също цитира Бойко Борисов, по думите на когото, правителството ще направи всички възможно данъкът да не се повишава. Според финансовия министър Дянков в момента екип от 70 експерти от министерството разработвал различни варианти за налога. Каквото и да говорят предишните некадърни управляващи, страната излиза от кризата, отбелязва министърът.

Промяна по терлици във важната наредба за позитивния лекарствен списък нанася удар върху най-тежко болните българи, четем в друга статия в Труд. Става дума за премахване на долния праг - 76 % от стойността на лекарствата за социално значими заболявания като астма, диабет, хепатит, множествена склероза, сърдечна недостатъчност, които здравната каса трябва да плаща. Според преседателя на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев промените правят пациентите абсолютно незащитени.

"Инвалиди менте източват източват хазната", пише Стандарт като цитира социалния министър Тотю Младенов. Според него броят на инвалидите у нас расте лавинообразно и подозрително и точно така се изпразва НОИ. Министърът посочва, че през 2001 година хората с увреждания са били 170 хиляди, а днес са три пъти повече като само за последните 2 години 50 хиляди са се сдобили със свидетелство на ТЕЛК.

Вестникът отделя и обширно място на инцидента със самолет на летище София, при който аерогарата остана затворена няколко часа. Според журналиста Никола Митев от Дарик радио, който пътувал в авариралата машина, хората били много спокойни и дори в началото не разбрали какво се случва. По думите му пилотът е бил много опитен и се усетило само силно раздрусване.

Наркобосовое се возят в патрулки, които ползват като таксита, отбелязва още Стандарт. Става дума за членове на групата на Таки и Исуса, които ползвали колите, за да отскачат от бар на бар.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна