Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договор за добросъседство и приятелство ще обсъдят Николай Младенов и Антонио Милошоски

С официално посещение в Република Македония започва обиколката на министъра на външните работи Николай Младенов. В Скопие той ще има срещи на най-високо държавно равнище с президента Георге Иванов и премиера Никола Груевски. Със своя македонски домакин – външния министър Антонио Милошоски – ще обсъдят и рамката на предложения от България Договор за добросъседство и приятелство между двете страни.

Младенов пристига от Съединените щати, където имаше възможност да аргументира приоритетите на българската външна политика в региона – в подкрепа на евроатлантическата перспектива на съседите ни от Западните Балкани.

В Скопие, където към него ще се присъедини заместник-министърът Марин Райков и останалите членове на българската делегация, Николай Младенов ще получи официално отговора на македонската страна по предложения от България проект на Договор за добросъседство и приятелство.

Според информацията той е положителен и двамата министри – Младенов и Милошоски – ще инструктират експертите си да съгласуват окончателно текста на Договора, с цел да бъде подписан на високо равнище в началото на есента. Днес Младенов ще разговоря със силния човек тук – премиерът Никола Груевски – и с Али Ахмети - лидер на участващия във властта албански Демократичен съюз за интеграция.

Серия срещи с неправителствени организации и работна закуска с главни редактори и водещи журналисти в македонските медии са включени в програмата на посещението.

Важен акцент е насрочената тази вечер среща в нашето Посолство, на която министър Николай Младенов ще връчи отличия на 18 македонски граждани, участвали в спасяването на българските туристи при потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро миналата година.

По публикацията работи: Мартин Минков - кор. на БНР в Скопие
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна