Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между 100 и 120 души стават жертва на работното си място всяка година

Между 100 и 120 души стават жертва на работното си място всяка година, обявиха от Балканския институт за социалната политика. Най-често инцидентите стават в държавното управление, отбраната, здравеопазването и образованието, сочат данните на института за тази година.

Според неговия председател Иван Нейков причините са неосъзнатият риск от страна на работодателите и пренебрегването на мерките за безопасност.

В условията на криза има стремеж у работодателите, за да се задържат на пазара, да намалят разходите си, в резултат на което се намаляват разходите в сферата на безопасни и здравословни условия на труд. В случая действа феноменът "На мен това няма да се случи". Тогава, когато нямаш поръчки, ти си, като предприемач, си петимен за всяка поръчка, която дойде, и си готов да я поемеш, дори и капацитетът на хората ти да не отговаря на поръчката.

Като резултат от инцидентите на работното място, разходите, които страната ни губи от парични обезщетения за последните години, са нараснали от 2 и половина на 6 милиона и половина лева.

По публикацията работи: Наталия Ганчовска - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна