Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военноморските сили от "Аталанта" не са могли да помогнат на българския кораб "Панега"

Военноморските сили от операция "Аталанта" на ЕС не са имали възможност да помогнат на отвлечения в Аденския залив български кораб "Панега", съобщи за БНР говорителят на операцията капитан Андерс Калин, капитан на Шведските военноморски сили. Той отрече да е имало кораб от "Аталанта" в непосредствена близост до "Панега" по време на атаката.

Не мога да ви кажа колко далеч е бил точно корабът на европейската военноморска операция по време на атаката, но не е бил в непосредствена близост. Когато пиратите вече са поели контрол над кораба и екипажа, ние вече не можем да направим практически нищо. Обратното би означавало да застрашим живота на екипажа.

Капитан Андерс Калин съобщи, че корабът е бил регистриран в морския център за сигурност и се е движел или в периферията на специалния обезопасен коридор, или малко извън него, като не е бил включен в конвой. Според данните, които имат в командването на операция "Аталанта", "Панега" все още се движи в района на Африканския рог в посока към остров Сокотра.

До този момент сомалийските пирати, които отвлякоха българския танкер "Панега" с 15 наши моряци на борда, не са потърсили връзка с Параходство Български морски флот, което е собственик на кораба. В Параходството вече има създаден кризисен щаб за водене на преговорите, съобщи изпълнителният директор кап. Христо Донев.

Аз се учудвам защо са отвлекли един такъв кораб, който няма стойност. Пиратите даже не знаят къде е България. Аз съм абсолютно сигурен. Корабът отива на скраб и за мен това е един фал, който те са допуснали, и са взели един такъв кораб, който няма стойност.

Запитан как е отвлечен корабът, след като е бил във военен конвой и до него е имало американска фрегата, кап. Христо Донев отговаря:

Не зная. Трябва да питате фрегатата защо е станало това. Фрегатата е била много близо до него. Нашият капитан е забелязал своевременно, че лодка към кърмата му подхожда, бързоходна лодка, и за около 10-ина-15 минути пиратите се качват на борда.

В Пловдив посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик коментира, че край бреговете на Сомалия инциденти като този с отвлечения български кораб са непрекъснати. Добрата новина по думите му е, че в района действат многонационални сили, които активно се борят с пиратството и това е демонстрация на желанието за справяне с проблема.

Говорителят на външно министерство Весела Чернева нито потвърди, нито отрече пиратите да са потърсили връзка с работодателя или наши дипломати. От транспортния министър Александър Цветков стана ясно, че създадената междуведомствена работна група само ще помага при преговорите за освобождаването на отвлечения кораб.

Междуведомствената кризисна група, създадена по случая, включва представители на министерствата на външните работи, на отбраната и на транспорта и работи постоянно, съобщи Весела Чернева.

Към момента се въздържаме от коментар, също що се отнася и до следващите действия. С оглед на сигурността на моряците смятаме, че това е най-правилният начин на действие и смятаме, че това е в интерес на похитените моряци.

Възможностите на кризисната работна група обаче не са големи, коментира и транспортният министър Александър Цветков.

Да подпомага преговорите с похитителите. Преговорите обаче се водят от корабособственика и застрахователя. Нашите усилия ще бъдат насочени към подкрепа на техните усилия. Оттук нататък ще следим хода на преговорите.

Както е известно, повече от пет месеца сомалийските пирати държат в плен български моряци от отвлечените кораби "Сейнт Джеймс Парк" и "Ейшън глори". С похитените снощи общият брой на българските моряци, които са в плен на сомалийците, става 28.  

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна