Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляват количествата отпадъци от опаковки

Намаляват количествата отпадъци от опаковки, които се изхвърлят от пуснатите на пазара стоки. Спадът е с около 20 процента в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от "Екопак", една от организациите за разделно събиране на отпадъци. Според тях това означава, че българите купуват по-малко стоки.

От тази година заради свиването на пазара има конкуренция между организациите за разделно събиране на отпадъци. Намаляват лицензионните такси, които плащат фирмите на организациите. Така някои фирми променят членството си в друга организация за разделно събиране на отпадъци, коментира Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на "Екопак".

От една страна, е хубаво за клиентите, защото те ще плащат по-малко, от друга страна, се гледа по-продължително. Фирми като нашата няма да могат да генерират достатъчно пари, за да могат да инвестират в съоръжения, в инсталации, в контейнери, в сметосъбираща техника, в кампании за обучение...

Около 40 фирми от "Екопак" не са спазили задълженията си миналата година. Затова са изключени. От "Екопак" заявиха, че извозват всяка вечер отпадъците от контейнерите за разделно събиране, а препълването пред деня на някои кофи е заради нарушаване на изискванията от търговците. Тихомир Лазаров, технически директор в организацията допълни:

Единственият проблем, който ние наблюдаваме е, че е много лесно за магазинерите сутринта в 9 часа, като си наредят стоката по рафтовете, веднага да си вземат кашоните и да си ги изхвърлят. Няма как през деня ние да обслужваме контейнери, които са били обслужени през нощта.

Вече се упражнява по-строг контрол върху фирмите подизпълнители, за да не смесват различните видове отпадъци от опаковки при събиране от контейнерите.
По публикацията работи: Радостина Билярска - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна