Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложено е новото дело срещу Спаска Митрова

Първият съдебен състав в Гевгелия, осъдил преди време Спаска Митрова на три месеца затвор, предяви към нея обвинение за обида. Насроченото за днес първо заседание по процеса обаче е отложено, съобщи за „Хоризонт” Ангел Джамбазки от ВМРО.

Ангел Джамбазки: Наказанията, които искат те, бяха абсолютно безумни – огромна сума в евро за обезщетение за нанесената им според тях обида и отново заплаха за затвор, за това, че г-жа Митрова била обидили съдебния състав. Вчера към 7 часа тя се обади и каза, че са отишли в дома й униформени полицаи. Помолили са я да ги придружи до Районното полицейско управление в град Гевгелия, където те живеят, без обяснение. Държали са я около един час просто ей така, да си седи там, при тях, след което са й връчили уведомление, че процесът се отлага. Или на 10, или на 14 юни. Тя така ми каза.

Обвинението срещу Митрова е, че е нарекла магистратите удбаши. В някогашна Югославия това прозвище са носели сътрудниците на тайните служби УДБА, които са преследвали и изтребвали българите в Македония заради самосъзнанието им. Жалбата по делото е подадена в съда в Скопие след началото на първото дело за попечителство над детето през 2008 година, но процесът ще се гледа в Кавадарци, без за това да са посочени мотиви. Максималната присъда, която Спаска Митрова може да получи за обида на съда според македонските закони е 10 месеца затвор и глоба от 45 000 евро.

 

По публикацията работи: Страшимир Марчев - кор. на БНР в Благоевград
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна