Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Закона за академичния състав

След разгорещени дебати депутатите отхвърлиха ветото на президента Георги Първанов върху текстове от Закона за развитие на академичния състав. Според държавния глава някои от законодателните решения са не съответстващи на Конституцията, на правото на ЕС, както и на други действащи в страната закони.

Сред мотивите да се отхвърли президентското вето, от ГЕРБ изтъкнаха възможността да се упражнява академичен труд във всички училища. Депутатът от Коалиция за България и член на образователната комисия в парламента проф. Андрей Пантев, обаче нарече промяната въздухарска.

Какво тръгна накриво в нашата модернизация? Самоцелна, безрезултатна, изкуствена, въздухарска промяна.

Ветото е шанс за още един прочит на Закона за развитието на академичния състав, предупреди от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Лютви Местан.
Синята коалиция гласува "против" ветото на президента, обяви от трибуната на Народното събрание депутатът Веселин Методиев.

Г-н Първанов ще загуби поредната си битка с 41-то Народно събрание. Не му препоръчвам повече да излага президентската институция по начина, по който го направи с това вето.

По публикацията работи: Даниел Инков - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна