Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отменени полети във Великобритания и Ирландия заради исландския вулкан

Въздушното пространство над Северна Англия е затворено до 22:00 ч. българско време заради вулканичния облак от Исландия. Сред засегнатите летища са тези в Англия, Манчестър и Ливърпул. Не работят и летищата в Северна Ирландия, както и в части от Шотландия и о. Ман.

Всички лондонски летища обслужват полети.

Няколко летища в Ирландия също ще бъдат затворени заради облака пепел. Ирландската авиационна служба съобщи, че летището в Дъблин ще бъде затворено в 21:00 ч. българско време и няма да обслужва полети до 11:00 ч. утре сутрин. До 14:00 ч. утре няма да работят и летищата в Донигал, Слайгоу и Айрлънд Уест.

Продължават да обслужват полети летищата в Корк, Кери и Шанън.

Над 220 полета на компаниите "Райнеър", "Ийзиджет" и "Бритиш еъруейз" бяха отменени днес.

Проф. Брайън Голдинг, директор на отдела по прогнозни изследвания в британската Метеорологична служба, заяви, че причината за образуването на облака от пепел е ново изригване на вулкана Ейяфятлайокутл в четвъртък.

Дейвид Ротъри, експерт по вулканология, уточнява, че потенциално опасният облак от пепел се насочва на югоизток от Исландия: "Облакът от пепел отново се превръща в проблем, тъй като вулканичната дейност отново се е активизирала. Не е толкова интензивна, колкото преди около месец, но от вчера в небето се изхвърля сива пепел на височина няколко километра, най-вероятно на около 6 хиляди метра. След това пепелта се поема от високите ветрове, които я отвяват към Шотландия."

Авиационният експерт Дейвид Леърмаунт заяви, че изригването на вулкана може да влияе върху обслужването на полети в Западна Европа в продължение на години, като най-засегната ще бъде Великобритания заради близостта си до Исландия: "Може да продължи 20 години или дори повече. Просто не знаем колко дълго ще изригва вулканът... От технологична гледна точка няма какво да направим. Не можем да създадем двигатели и самолети, които да летят безопасно през вулканична пепел, това е немислимо. Единственото, което можем да направим, е да прогнозираме по-точно къде точно се намира всяка част от облака пепел."

От британското министерство на транспорта обявиха, че занапред ще се използват петдневните прогнози за разпространение на облака от пепел, а не досега прилаганите 18-часови прогнози, с които разполагат авиокомпаниите и обществеността.

Междувременно Италия наложи глоба от 3 милиона евро на нискобюджетната британска компания "Райнеър", която не е съдействала на своите пътници след отмяна на полетите им в периода 17-22 април. Глобата е наложена след като 178 пътника на летище Чампино в Рим не са получили задължителна помощ, включително храна, в периода на отменените полети.

От "Райнеър" отрекоха да не са спазили ангажиментите си по европейските регламенти.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - Евронюз, Би Би Си
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени