Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Найденов: Дължим на всички по-строг контрол върху храните

Снимка: БГНЕС

"Агенцията за храните ще тръгне, защото първо, това е очакването на обществото, желанието на браншовите организации и разбира се, обещания, които ние сме дали на нашите избиратели".  Това заяви в предаването "Неделя 150" министърът на земеделието Мирослав Найденов.

" Дължим го на всички – и на децата си, и на себе си, и на нашите родители, така че това ще бъде направено. Години наред тази агенция не се структурираше, защото при предишното правителство имаше противоречия във формата на тройната коалиция. Разбира се, преди това пък всяко министерство, което контролираше по някакъв начин част от храните, пазеше ревниво своя сектор. В момента това отпадна, има решение, че ще бъде съставена изпълнителна агенция в състава на Министерството на земеделието и храните.", допълни Найденов 
Министърът каза, че за целта ще бъдат преструктурирани няколко други служби, които в момента са ангажирани с безопасността на храните, ще се направи единен компетентен орган, такъв какъвто имат повечето европейски държави, ще се съкрати като цяло и бюрокрацията, "защото наистина имаме и доста бюрокрация по отношение на контрола на храните".

Мирослав Найденов уточни, че и в момента компетентните служби работят в тази сфера. "Но крайно време е, отново казвам, дължим го на всички нас, дължим качествена храна, защото, ако консумираме дълго време некачествени храни, дори и да са безопасни, накрая те стават опасни за нашето здраве.", беше категоричен министърът на земеделието.

Министър Найденов каза още, че преди два дни е извършило заплащането на 100% от субсидиите и националните добавки за земеделските производители.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени