Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите се скараха заради комисията за защита от дискриминация

Снимка: БГНЕС

Днес в Народното събрание при обсъждането на доклада на комисията за защита от дискриминация за миналата година се стигна до скандал с най-активни участници депутати от АТАКА и ДПС, предаде репортерката Румяна Василева. От АТАКА обявиха, че комисията трябва да бъде закрита, като се стигна и до размяна на обидни реплики, уточни тя. Ивелин Николов от Коалиция за България заяви, че комисията трябва да бъде закрита, след нея да се закрият всички комисии и регулативни органи, граждански организации, а накрая и парламентът. Така по думите му щяла да се сбъдне мечтата за един фюрер, една партия, един райх. "Само не знам какво ще прави онзи малкият фюрер отзад, защото не може да има малки фюрери", добави Николов.

Първоначално парламентът прие доклада, но след това с прегласуване го отхвърли. Михаил Миков от левицата в обяснението си на отрицателен вот определи депутаттите от АТАКА като антисемити и ксенофоби, при което те започнаха да тропат по банките в залата. "Това са вашите съюзници, г-жо председател", наля масло в огъня Миков, докато председателят на парламента Цецка Цачева се опитваше да умири залата. След като не успя, тя прекрати заседанието за 15-минутна почивка.

Според Волен Сидеров АТАКА не е предизвикала нищо и безредици в залата не е имало. "Михаил Миков често пъти се изказва недобре изтрезнял, както и Ивелин Николов, който е известен по-скоро с фамилията Махмурлиев и с това, че бие шамари на свои съпартийци пред централата ... Тези хора, понеже сега се намират в дълбок политически срив, вътрешни разпри, много често са нервни, истерични и когато излязат на трибуната, не си мерят приказките. Затова ги съветвам за известно време, може би следващите 4 години, да не излизат на парламентарната трибуна, защото просто когато излизат там, се излагат", категоричен бе Сидеров. Запитан има ли противоречие с лидера на АТАКА и чувства ли се обиден от думите му Миков каза: "Ама ние противоречия с г-н Сидеров не можем да имаме. Аз мисля, че той има противоречия със собствената си персона ... Не възприемам каквото и да се каже от г-н Сидеров като обида".

Има ли България нужда от орган, който да следи за спазването на закона за защита от дискриминация, вярно ли е, че тя е създадена само за защита на малцинствата, има ли жалби в комисията от АТАКА, колко оплаквания има в комисията и колко са случаите на сезиране на съда по проблеми на дискриминацията можете да чуете в репортажа на Румяна Василева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна