Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данъчни облекчения за млади семейства само при сключен брак

Министърът на финансите Симеон Дянков заяви по време на парламентарния контрол, че младите семейства могат да ползват данъчни облекчения за покупка на единственото си жилище с ипотечен кредит само, ако са сключили граждански брак.

Министър Симеон Дянков коментира, че има тълкувателно решение от 2008-а на ВАС, с което се казва, че данъчното законодателство не може да се тълкува разширително и целта на разпоредбата на НАП е да се насърчат младите семейства. "Ако се приеме, че договорът на ипотечния кредит може да е сключен преди сключването на граждански брак, това означава да се предостави възможност за приспадане на правени през годината лихвени плащания преди сключване на този брак. Подобно тълкуване на данъчната норма е разширително и недопустимо съгласно конституцията и цитираното по-горе решение на ВАС," подчерта Дянков.

Преди това, в отговор на депутатски въпроси министър Дянков заяви, че за периода септември 2009 – 30 март 2010 общите приходи на НАП възлизат на 3, 5 милиарда лева. С около 950 милиона лева са нараснали разходите в началото на тази година, като най-голям е бил делът на средствата, отделени за социална и здравна политика.

Георги Пирински се обърна към министър Дянков с думите, че бил заплаха за сигурността на страната, след като остана недоволен от отговора му за данъчната тежест у нас.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени